Cheb: Město zve na seminář o participativním rozpočtu (TV Západ)

Městský úřad v Chebu zve veřejnost na workshop o participativním rozpočtu. Ten připravilo ve spolupráci s neziskovou organizací Agora CE. Ta má zkušenosti z řady měst, která se rozhodla přizvat občany k účasti na rozhodovacím procesu ještě předtím, než sama předloží vlastní návrhy.

dezinfekce

„Jedním z našich hlavních cílů je zvýšit zájem obyvatel o dění na radnici a vůbec o zájem dění ve městě. K tomu má sloužit zvýšená participace na událostech města a na fungování městského úřadu. Jedním z těch nejviditelnějších atributů tohoto by se měl stát participativní rozpočet. Dohodli jsme se s neziskovou organizací Agora, že nám pomůže s jeho zavedením tak, aby už byl v rozpočtovém opatření v roce 2020 alokován obolus, tzn. částka zřejmě mezi 3 až 5 miliony, které bychom na rozjezd participativního rozpočtu věnovali,“ popsal starosta Chebu Antonín Jalovec.

V participaci se prosazují spíše projekty týkající se celého města nebo ty s dopadem na širokou veřejnost.

„Z jiných měst máme zkušenost, že největší šanci na úspěch pak v tom následném hlasování občanů nemají klasické nápady – zde nám opravte chodník, tady je rozbitý kanál, zde se tvoří louže apod., protože to obvykle zajímá občany pouze v jedné lokalitě a těžko pro to bude hlasovat člověk z druhého konce města. Zkušenost je taková, že v jiných městech obvykle uspěly projekty, které zásadním způsobem zkrášlovaly nějaké opravdu významné centrum města, návštěvnickou zónu a nebo projekty, které vedly např. k uspořádání nějaké významné události nebo kulturního obohacení, akce pro děti apod. Ty pak často vyhrávají a opravdu to město obohacují. Takové běžné záležitosti jako oprava chodníku či silnice, to by mělo jít z běžného rozpočtu mimo participaci,“ upřesnil Jalovec.

Workshop proběhne v úterý 25. června od 16:30 v prostorách mezipatra v budově Městského úřadu v Chebu na náměstí Krále Jiřího 14. 

„Kde nám právě nezisková organizace udělá úvodní seznámení, především pro zastupitele, aby věděli o čem budou hlasovat při návrhu rozpočtu, ale právě i pro zájemce z řady veřejnosti – členy spolků, různé členy dalších chebských neziskových organizací, které se tam mohou už dozvědět, jak se podávají žádosti, kdy se budou podávat a jakým způsobem se do projektu zapojit,“ dodal starosta Antonín Jalovec.

Během workshopu bude prostor i na dotazy a diskusi.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy