Cheb: Město má nové letecké muzeum (TV Západ)

Po Městském muzeu a Retromuzeu došlo ve středu 15. května v Chebu k otevření dalšího, tentokrát leteckého. Věnuje se historii prvního letiště v republice, které bylo v provozu mezi lety 1918 – 1938. Nové muzeum našlo místo v bývalých prostorách Galerie 4 v Kamenné ulici. Během zahájení došlo na poděkování jak zřizovateli, kterým je město Cheb, tak především třem hlavním autorům celého konceptu - kastelánu Chebského hradu Tomáši Dostálovi, zaměstnanci Muzea Cheb Martinu Plevnému a Pavlu Nykodýmov

dezinfekce

„Za radnici, za mě osobně jsem rád, že se tohoto projektu někdo chopil. Myšlenka vznikla již v roce 2016, pokud se nepletu. Každý projekt musí být někým uchopen, většinou jsou to jednotlivci. V tomto případě se na projektu podílelo více lidí. Jsem rád, že prostory budou využity pro věc, která k městu Cheb neodmyslitelně patří,“ uvedl při zahájení místostarosta Chebu Jiří Černý.

Přítomné pozdravila také náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová. Zajímavostí připravili organizátoři celou řadu. Například i výběrem občerstvení.

„Proč jsme připravili tento typ pohoštění. Když se podíváte, co leží na stolku, tak uvidíte Kofily, což jsou čokolády, které pochází již z roku 1923. Všichni víme, že muzejní expozice, kterou kolem sebe vidíme, mapuje chebské letiště, které zde fungovalo v letech 1918-1938. Proto jsme záměrně zvolili tento typ pohoštění. Vedle vidíte proslulé české Hašlerky – takto pojmenované bonbony z roku 1920. A ještě kousek dál uvidíte ledové kaštany. Na jejich adresu bych asi řekl jen to, že pokud člověk létal v letadlech první světové války, příp. první republiky, v letounech tohoto typu a povedlo se mu přistát, tak si musel připadat jako ledový kaštan,“ přiblížil neotřele dobu počátku letectví v našich končinách kastelán Tomáš Dostál. 

V prostorách muzea se vše točí kolem letectví. Shlédnout je možné seznam 31 pilotů, kteří zahynuli při nehodách, dobové letecké záběry města, tiskoviny či označení hodností. Zájemcům o osudy nabízí muzeum i krátké představení legendárních pilotů - například „Jediného československého maršála“ Karla Janouška nebo „Krále vzduchu“ Františka Nováka. Bohatá je nabídka fotografií letiště a strojů. Pozornost zaujme také část dvouplošníku, repliky zbraní i uniforem a dalšího vybavení pilotů. Nejen děti si mohou podrobně prohlédnout vystavené modely letadel, které na chebském letišti v té době létaly. K prodeji jsou zde i knihy s leteckou tématikou.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy