Cheb: Dějepisnou soutěž vyhráli gymnazisté z Lučence (TV Západ)

Již 28. ročník dějepisné soutěže studentů gymnázií se uskutečnil ve čtvrtek 21. listopadu v aule chebské vysoké školy ekonomické. Akce pořádaná Nadačním fondem Gaudeamus při Gymnáziu Cheb, je již řadu let největším setkáním středoškolských studentů České a Slovenské republiky.

dezinfekce

„Letos se krajských kol zúčastnilo ve všech krajích České a Slovenské republiky najednou 238 gymnázií z obou zemí. Nejlepších 75 pak postupuje pravidelně do chebského finále. Téma letošního ročníku byly Československé dějiny let 1978 – 1992, tedy od charty až po rozpad Československa a důraz byl kladen na sametovou revoluci,“ popsal hlavní pořadatel Miroslav Stulák. 

„Tato soutěž samozřejmě vyžaduje, aby otázky byly faktografické, aby byly rychle vyhodnotitelné. Podívejte se, kolik je tady za námi lidí. Není možné, aby to byly nějaké eseje, které by se potom opravovaly dva dny. Vyhodnotit se to musí během několika minut. Takže výsledek je, že samozřejmě převažují faktografické otázky, ale myslím si, že jsou docela pestré a náročné. Tato dějepisná soutěž má zvláštnost, že se jedná o česká a slovenská gymnázia. Takže jsou tam otázky z dějin obou států, byť jsme měli ten společný do roku 1992. Přeci jen si myslím, že některé slovenské otázky mohou být docela těžké pro české studenty a možná zase některé otázky z té české části naopak mohou dělat problémy Slovákům. Ale na druhou stranu si myslím, že skutečně to jsou otázky z období, kdy byl společný stát. Takže je to zcela namístě. A myslím si, že tato soutěž je skvělá v tom, že udržuje také tu československou vzájemnost. Pamatuji si, že některé studenty, které jsme tu potkávali v minulosti, jsem potom potkával na vysoké škole, někteří jsou možná už i kolegy. Pamatuji si, že můj spolužák, dokonce z vysoké školy – Petr Koura, vyhrál jeden z prvních ročníků, takže opravdu, kdo se přihlásí, dostane se do finále a potom uspěje, tak jsou to většinou lidé, kteří se zajímají o historii a mají už o ty dějiny zájem. Nemyslím si, že by je tato soutěž probudila, spíš je to povzbudí k dalším aktivitám,“ uvedl historik Petr Blažek.

Jedním z čestných hostů byl i bývalý polistopadový ministr vnitra, který dobu, za kterou padaly otázky, velmi dobře osobně zná.

„Já si myslím, že otázky jsou velmi obtížné. To pan Stulák nekompromisně vyžaduje od studentů, a ne na všechny bych odpověděl,“ přiznal Jan Ruml.

Atmosféra soutěže ho velmi zaujala a ve studentech vidí velkou naději do budoucna.

„Já jsem zde sice poprvé. Nicméně soutěž sleduji přes pana Stuláka řadu let a působí to na mě opět velkolepě. Ti mladí lidé – Slováci, Češi, to je tak neuvěřitelné. Toto je ta cesta, jak dát do budoucna politice nějaký jiný smysl,“ dodal politik.

Zdravici a jednu ze soutěžních otázek studentům připravila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Ačkoliv se naše národy v roce 1993 rozešly a dále šly svojí vlastní cestou, je tato soutěž důkazem, že přátelské a srdečné vztahy zůstaly i nadále a k mojí velké radosti velmi dobré a dále se rozvíjejí,“ oslovila zaplněnou aulu Zuzana Čaputová.

„Samozřejmě máme radost, že do soutěže vstoupila i současná prezidentka Slovenské republiky, navázala tak na pana Kisku, který byl ochoten zadat studentům otázku i před dvěma lety,“ připomněl Stulák.

V letošním ročníku dominovaly slovenské týmy. Jako třetí skončili studenti z košického gymnázia, druzí byli vždy velmi dobří gymnazisté z Valašských Klobouků. Prvenství a putovní pohár letos vybojoval tým z gymnázia Lučenec. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy