Cheb: CHETES koupil dva nové zametače (TV Západ)

Chebská městská společnost CHETES pořídila dva nové zametací vozy pro úklid komunikací. Stroje doplní stávající trojici pomalu dosluhujících a umožní kvalitnější úklid, a to i v jiných obcích.

dezinfekce

„Vedla nás k tomu potřeba nahradit stávající zametací stroje, které jsou už na hranici životnosti, a i kvalita úklidu. Staré stroje dosluhují. Jsou nakoupeny z druhé ruky. Cheb byl takto vybavený a používaly se staré stroje, které už dosluhovaly. Takže jsme se dohodli a udělali jsme nákup nového 100 % čistícího stroje – nejnovější stroj SCANIA v Evropě. Tento stroj je druhý v České republice. Za mnou vidíte zameták na chodníky, na úzké silnice. Je také 100 % na čištění a zametání. Ale je možné sundat košťata a doplnit to zimní údržbou, např. radlicí a vzadu násypkou třeba na sůl nebo štěrk,“ popsal jednatel CHETESu Ilja Mlátilík.

Menší ze strojů vyšel na 3,2 milionu bez DPH, větší pak do 5 milionů. Nákup techniky dokládá i přebytkové hospodaření společnosti.

„Musím říci, že v loňském roce měl CHETES poprvé po dlouhém období zisk cca 2 miliony 80 tisíc. Předpokládáme, že v letošním roce 2018 budeme mít zisk zhruba kolem tří, čtyř milionů. Samozřejmě, že veškeré zisky jdou opět do výroby a recyklujeme stroje. Je potřeba obnovit veškerou techniku,“ uvedl jednatel.

Nové vozy si po proškolení převzali zaměstnanci CHETESu. Technické parametry a výbava umožní výrazně efektivnější využití v provozu.

„Ten stroj může jezdit 24 hodin denně. Pokud se doplní náplně, stroj sám si veze vodu, vysypou se smetky, může jezdit dvě, tři šichty denně. Jezdí pomalým tzv. želvím chodem. Já nevím, jestli může 20 nebo 30 km. Co se týká velkého stroje, tak ten má schopnost jezdit i po velkých silnicích, po dálnici např. mezi Františkovými Lázněmi a Chebem. Takže stroj můžeme použít i pro někoho jiného, ale v prvé řadě je nutné ho využívat ve městě,“ dodal Mlátilík.

CHETES v letošním roce investoval do techniky a vybavení okolo 12 milionů korun. Do konce roku se chystá zakoupit ještě novou autoplošinu pro práci ve výškách. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy