2009 – Sokolov: Revitalizace lomu Gsteinigt byla dokončena (3892) (TV Západ)

Zanedbaná část města Sokolova okolo bývalého lomu Gsteinigt se dočkala celkové úpravy. V minulých dnech byla dokončena rok trvající revitalizace, která si vyžádala náklady 7 milionů korun.

dezinfekce

„V podstatě vše platil stát, tzn. že tyto peníze šly přes Ministerstvo financí z dotačního titulu Zahlazování důlní činnosti,“ sdělil místostarosta Jaromír Dvořák.

Vysokými nálety zarostlá oblast okolo vodní plochy byla dlouhé roky prakticky nevyužita. Břehy byly těžko dostupné a úzké vyšlapané stezky pro procházky nevhodné. 

„Tak samozřejmě to byl lom, ale to bylo v daleké minulosti. Současně zde byl zavážen popílek a byl zde veliký nepořádek. Lidé sem vozili svůj nepořádek, byla zde černá skládka,“ uvedl dále. 

Projekt na obnovu území byl spuštěn vloni na podzim a měl by přinést obyvatelům blízké Vítězné možnost procházek.

„Tato stavba byla rozdělena na pět částí. Byly to terénní úpravy, komunikace, lesnická rekultivace, zemědělská rekultivace a sadové úpravy,“ vyjmenoval stavbyvedoucí Miroslav Štádler.

Bylo potřeba změnit profil terénu v okolí lomu. 

„Žádnou zeminu jsme neodváželi, byla zde vyrovnaná bilance zemin. Přerovnalo se zde zhruba 7 tisíc metrů kubických zemin. Potom, co se týče komunikací, tak je zde uděláno 1 km 300 m běžných štěrkových cest,“ dodal Štádler. 

Nové dřeviny nahradily divoké nálety, které zahalovaly vodní plochu okolojdoucím. Vznikla také alej z akátů  podél cest. V místě erozí byly vytvořeny drenáže z lomových kamenů. Celkem se v okolí vysadilo na šest desítek různých druhů rostlin a dřevin. 

„Spousta lidí si myslí, že to má být park, ale ten projekt nebyl původně tak myšlen. Měla to být revitalizace lomu. Takže tam je to cizí slovo sukcese - sukcese dřevin. Původně projekt zamýšlel, že by si zde příroda měla poradit sama s tím okolím. Ale myslím si, že spíše město Sokolov, když nyní vidí, jak to vypadá pěkně, tak z toho udělá nějaký park nebo se o to technické služby budou starat tak, aby to působilo dojmem parku a byl to park,“ myslí si Miroslav Štádler. 

Pro odpočinek a relaxaci u vodní plochy slouží lavičky. Aby bylo možné lépe udržovat pořádek, budou technickými službami dodány odpadkové koše. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy