2000 – Cheb: Lidé po diskusi neskrývali své rozhořčení (TV Západ)

Minulý týden se v chebském Západočeském divadle uskutečnilo veřejné natáčení známého diskusního pořadu Přísně veřejné, a to tentokrát na téma stánkového prodeje. Cheb nebyl vzhledem ke zvolené tématu určitě vybrán náhodně. Vždyť v samotném městě i jeho v bezprostředním okolí se nachází několik velkých tržnic v čele s dnes již legendárním Dragounem.

dezinfekce

Do chebského divadla pozval moderátor Jan Pokorný senátora za ČSSD Petra Morávka, náměstka ředitele odboru boje proti podloudnictví generálního ředitelství cel Antonína Bednáře, ředitele regionálního inspektorátu České obchodní inspekce v Karlových Varech Pavla Nováka a Vladimíra Herejka z Živnostenského úřadu taktéž v Karlových Varech. 

Rozpravu odborníků s obyvateli Chebu sledovalo v hledišti rovněž několik Asiatů. Všichni diskutující se shodli, že již nyní existuje dost zákonů potřebných k regulaci stánkového prodeje. Do budoucna by jisté zlepšení mohla přinést novela zákona o české obchodní inspekci, která umožní falešné zboží zabavovat a likvidovat.

Diskusní pořad tak podle většiny diváků nic převratného nepřinesl.

„Špatný. Nemělo to žádný význam,“ uvedl jeden z diváků. 

„Tak dotazy, myslím si, celkem byly na úrovni a postihovaly celkově problémy, které se v této oblasti vyskytují,“ řekl další divák.  

Jaké řešení jste tam slyšel, které by bylo použitelné?

„Řešení byla řekl bych dosti všeobecná a pozůstávaly z možností, které současná doba, legislativa uplatňuje či je schopna poskytnout,“ dodal. 

„Nevyřešilo, samozřejmě. Čekala jsem od toho mnohem více, větší razanci,“ uvedla další návštěvnice diskuse. 

„Já jsem ze živnostenského úřadu. To, co tam říkali, my musíme plnit v praxi. Takže já jsem na toto připravený a chtěl jsem zde slyšet, zda podpora bude či nebude,“ řekl další. 

„Všeobecné, ale zákon nic nevyřeší, ani tyto debaty. Tam jde o daňový únik a ten prostě řeší zákon a zákon ho nevyřeší, protože v úvodu řekli, že ty miliardové úniky jsou. Takže, když poberu zboží za dva miliony, tak nikomu to nechybí. Tímhle se to nevyřeší. Vyřeší se to pouze, pokud budou pevné provozovny, kde bude kontrola,“ myslí si jeden z mnoha návštěvníků divadla. 

„Zaujal mě názor, že potřebují mnoho lidí na cla, ale na druhou stranu křičí, že je nezaměstnanost. Tak, proč tam ty lidi nezaměstnají. To je jedna věc. A druhá věc je, že pan Morávek mi připadal, jako by s Chebem neměl vůbec nic společného,“ vyjádřila se další návštěvnice diskuse.  

„Právě jsem to dosti zkritizovala, protože si myslím, že oháněním zákony nic nevyřeší. A tady je opravdu těch tržnic tolik, že se za to člověk občas stydí,“ sdělila divačka.

„Myslím si, že je to záležitost Chebska a že všichni v Chebu to víme, jak to zde chodí. Takže si myslím, že je to debata o ničem,“ přidal názor na věc jiný divák. 

„Konstatovaly se fakta, která jsou obecně známa,“ dodal další. 

„Hlavně jsem dnes tou diskusí těžce znechucena, protože otázky sice byly zajímavé, ale ani jedna odpověď mě neuspokojila,“ vyjádřila své rozhořčení divačka.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy