1999 - Cheb: V+V studio a silový trojboj (TV Západ)

Chebské V+V studio je nejvýznamnější baštou českého powerliftingu. Pro nezasvěcené se jedná o jeden z méně masových sportů o silový trojboj. Ten se skládá ze tří disciplín – dřepu s činkou, tlaku v leže a mrtvého tahu.

dezinfekce

Josef Vážný, majitel chebského V+V studia, je bezesporu nejúspěšnějším trenérem silového trojboje v České republice. Jeho svěřenkyně a svěřenci se pravidelně účastní vrcholných světových soutěží. Obrovským talentem je především Dana Kafková. Ta se silovému trojboji věnuje teprve dva roky. A ač věkem spadá ještě do juniorské kategorie, obsadila minulý měsíc na seniorském mistrovství světa v dánském Thistedu skvělé sedmé místo a nominovala se na příští šampionát v Argentině. Navíc s výkonem 477,5 kg v trojboji vytvořila nový český rekord juniorek i žen. 

A jak je se svým umístěním spokojená samotná Dana? 

„Dá se říci, že jsem spokojená velmi. Toto umístění jsem neočekávala. Počítali jsme do těch 10 – 12. místa. I přesto, že jsem měla potíže s kolenem, si myslím, že to dopadlo docela dobře,“ přiblížila Dana Kafková, mistryně ČR v silovém trojboji.

Specialitou trenéra Josefa Vážného je jeho systém tzv. totálních tréninků. Při něm sportovec absolvuje trénink pouze jednou za šest dní, ale v maximální možné intenzitě. V následném období má dostatek času na regeneraci a doplňkové sporty. Příště přichází silně motivován. Systém, zdá se vyhovuje i jeho svěřencům. 

„Dá se říci, že tyto tréninky mi vyhovují, protože trénuji jednou za pět dní a mám čas na svoje další aktivity,“ dodala Kafková. 

Asi jediným vážným problémem chebských siláků je nedostatek finančních prostředků. Proto nás zajímalo, zda-li je zájem sponzorů dostatečný. 

„Mohu se akorát tak zasmát,“ netajil se se skepsí trenér Josef Vážný.

Na množství sponzorských peněz je určitě závislý další růst největší hvězdy chebského powerliftingu – Dany Kafkové. 

„Pokud se sežene dostatečné množství finančních prostředků, protože sport je závislý na finančních prostředcích, tak počítám, že během dvou, tří let může patřit mezi nejlepší ve své kategorii na světě,“ nastínil Vážný. 

Lze jen doufat, že se toto přání vyplní. Vždyť Dana je dle odborníků talentem, který se nerodí každý rok.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy