1999 - Cheb: Nemocnice bude splácet dluh 70 milionů (TV Západ)

Okresní Nemocnice v Chebu se ocitla ve složité finanční situaci, neboť není schopna platit staré dluhy. Zažádala proto o zařazení do konsolidačního programu Ministerstva zdravotnictví. Po sérii kontrol hospodaření se svojí žádostí uspěla a budou jí poskytnuty finance na částečné splácení 70 milionového dluhu z minulých let.

dezinfekce

„Je to přibližně 30 milionů korun v průběhu měsíce srpna, září, což je zhruba polovina našich závazků z obchodního styku. Zbytek bychom měli hradit z dalších kroků, které v konsolidaci jsou,“ uvedl ředitel chebské nemocnice Karel Sviták.    

Zbylých přibližně 40 milionů bude splaceno penězi získanými z prodeje nepotřebného majetku. Takto vysoké zadlužení je zapříčiněno vysokými investicemi v minulých letech. Nemocnice totiž neměla základní přístrojové vybavení a v souvislosti s privatizací z ní odešlo mnoho odborníků. Bylo rovněž potřeba řešit havarijní situaci některých budov v objektu. Proto se přistoupilo k nákladné rekonstrukci pavilonu s Dětským, kojeneckým a onkologickým oddělením. V současnosti nastává v hospodaření nemocnice zásadní obrat.

„V letošním roce se situace začíná konečně po téměř čtyřech letech vyvíjet lépe. V prvním pololetí jsme dosáhli hrubého provozního zisku 1 milion 84 tisíc korun s tím, že vývoj nákladů i výnosů odpovídal předpokládanému rozpočtu,“ dodává Karel Sviták.

Již v letošním roce se také podařilo splnit rozvojový program nemocnice do roku 2000. Ten byl postaven na vrácení některých služeb, získání odborníků zpět a celkovém snížení nákladů. V nejbližší době bude v areálu otevřena lékárna, která bude zásobovat jednotlivá oddělení a zároveň sloužit i veřejnosti. Nedávno proběhlé výběrové řízení Ministerstva zdravotnictví rozhodlo o tom, že v chebské nemocnici budou zachovány všechny současné obory včetně specializovaných. I přesto celková konsolidace finanční situace potrvá ještě minimálně pět let.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy