28. konference Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Z Valtic, z páteční konané konference, zaslala informace vedoucí chebského infocentra a členka NFHCH Marcela Brabačová

dezinfekce

Účastníky konference, především starosty a památkáře jednotlivých členských měst sdruženi, pozdravili zástupci vedeni sdružení, ministerstva pro místní rozvoj, Národního památkového úřadu a památkového úřadu Slovenska, kteří jsou partnery této konference. Součástí úvodní části programu bylo také vyhlášení památky roku 2017. Mezi třemi nominovanými památkami vybranými z celé republiky měl Cheb své zástupce. Město přihlásilo do soutěže svůj projekt Historických krovů. Přesto, že vítězem se nakonec stala obnova kaple v Jiřetíně, projekt krovů sklidil zasloužený potlesk. Všichni zúčastnění mají možnost se seznámit s projektem blíže prostřednictvím výstavy, kterou ve Valticích instaloval pracovní tým města Chebu, který se konference účastní.

Jedním z konferenčních příspěvků je i přednáška stavebního historika Mgr. Michala Panáčka, kterého město oslovilo v roce 2015 k vyhotovení pasportizace krovů na náměstí v Chebu. Ta se pak stala základem projektu Nadačního fondu Historický Cheb, který krovy prostřednictvím prohlídkové trasy zpřístupnil veřejnosti, vydal publikaci Historické krovy - chebský fenomén a připravil česko - německou výstavu, která o fenoménu Chebu pojednává. 

O významu a jedinečnosti chebských krovů svědčí i pozvání  pro město Cheb od vídeňského Národního památkového úřadu k účasti na Sympóziu historických krovů, které se koná v říjnu letošního roku pravě ve Vídni.


Zdroj: město Cheb

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy