21. ročník Literárních Františkových Lázní i v letošním roce přinesl pestrou paletu akcí

Hana Maciuchová, Jaroslav Rudiš, Martin Reiner a Jiří Slíva. To byly hlavní tváře letošních Literárních Františkových Lázní.

dezinfekce

Tváří 21. ročníku festivalu byla především herečka Hana Maciuchová. Poezie zněla z divadla, kaváren, hotelů, ze společenského sálu casina i Happeningového vlaku. Pozvání přijali jak čeští, tak i němečtí spisovatelé, hudebníci i výtvarníci a pokřtěno bylo sedm nových knih: česko-německý almanach poezie Jasná setkání /edit. Klára Hůrková/, Záchranná vesta humoru, „žlutý“ sborník z Literárního sympozia /edit. pro LFL, z. s. Alena Vávrová/. V českém jazyce pak byly pokřtěny dva díly almanachu Literáti na trati /edit. František Tylšar/, dále na besedě s autory pokřtil svou prozaickou knížku Leguma Ivan Baborák. V neposlední řadě festival uvítal i druhý román Milana Hlouška, Andělé usínají v New Yorku.

Letošním mottem festivalu, který se konal ve dnech 1. - 11. listopadu, bylo: Záchranná vesta humoru. A proč?

„Můžete si ji navléknout vždycky, když se vám bude zdát, že se potápíte či ztrácíte hlavu a budete si myslet, že se to už nedá přežít. Humor nadlehčuje, posiluje, někdy i dokonce člověka zachraňuje,“ napsala františkolázeňská básnířka Alenka Vávrová, která je také programová ředitelka festivalu a viceprezidentka spolku Literární Františkovy Lázně.

První akcí letošního festivalu byla výstava brněnské výtvarnice Romany Štryncl, která představila svou tvorbu v chebském infocentru v rámci tzv. Chebské literární lázně. Výstava je spojena s aukcí obrazu – kočky Pepinky, maskota kočičího útulku Konec toulání (informovali jsme zde). V dražbě je právě 19 000 korun, které půjdou na konto zmíněného útulku z Kraslic. Ve stejný den byla také zahájena výstava Ivana Baboráka s názvem Škrábnuto do snu. Ta se odehrála ve firmě Abydos v Hazlově. Účastníci měli možnost seznámit se s umělcovým dílem nejen výtvarným, ale také literárním. Součástí bylo také krátké autorské čtení z díla Rainera Königa. 

„Každoročně vynakládáme velké úsilí, abychom do Františkových Lázní dostali zvučná jména českého i německého literárního světa, ale také autory začínající, kteří ještě nedávno psali tzv. do šuplíku. Jde opravdu o festival a oslavu literatury,“ prohlásila Vávrová. 

Slavnostní zahájení s názvem Go ON se pak uskutečnilo v divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních v pátek 2. listopadu za přítomnosti mnoha vzácných hostí. Hlavní hvězdou večera byla Hana Maciuchová, která přednesla speciálně připravené pásmo veršů z knihy Alenky Vávrové Mé a Františkovy aneb Z jiného světa. Její verše herečka slyšela poprvé před mnoha lety v pražské Viole, kde také některé recitovala. Líbily se jí, takže pro ni byly jasnou volbou. V rámci zahajovacího večera byly navíc pokřtěny dvě nové knihy, jak již je uvedeno výše. Mimo jiné vystoupili se svým pozdravem zástupci PENklubu Praha a namísto „uvedení spisovatele do síně slávy“ mohli diváci uslyšet Laudatio pro Martina Zborníka, spisovatele a tvůrce webu LFL. Moderátory večera byli Alenka Vávrová a Petr Jančařík. Tradičně tlumočila do němčiny Olga Kupec.

I sobotní program byl opět v režii oblíbené herečky a vynikající recitátorky Hany Maciuchové. Ta ve františkolázeňském divadle představila divákům tři německy píšící autory píšící ve znamení letošního motta s humorným nadhledem, a to v pásmu nazvaném Přiznávám, že blouzním.

Na festivalu se v duchu tradice také sportovalo. Neděle byla věnována Běhu/chůzi s knihou.

Dětský běh dětskou pistolkou stylově odstartovala Hana Maciuchová. Účastníci běhu tu přispěli částkou 11 512 korun na postiženou dcerku zaměstnance továrny Abydos a právě jeden ze sponzorů, firma Abydos, výtěžek zpětinásobila na výslednou částku 57 560 korun. Vybraná částka poslouží k dofinancování automobilu pro tatínka nemocné Danielky, aby měl s holčičkou usnadněnou cestu do denního centra Žirafa. Po akci následovala beseda v Sadové kavárně s Milanem Hlouškem a Ivanem Baborákem a Josefem Kejhou. Při předání cen a během besedy excelovaly děti z Dětského domova z Aše.   

Po celou dobu trvání festivalu se plnily kavárny, restaurace i hotely ve Františkových Lázních a německém Hofu autorským čtením, vyprávěním, recitováním. Návštěvníci si mohli také vychutnat v Císařských lázních pásmo Dua Malíři – Richard a Vojtěch Šulkových. Richard je poslední český autor píšící v egerlandském nářečí. Jeho syn Vojtěch otce při zpěvu starých písní z Chebska doprovází na citeru.

V rámci festivalu byla připravena také prohlídka pravoslavného chrámu svaté Olgy ve Františkových Lázních s názvem Tři skvosty sv. Olgy. Skvělým a vtipným průvodcem byl jeho duchovní správce, otec Metoděj Vít Kout, který přítomné informoval o zajímavostech nejstaršího pravoslavného chrámu na našem území. A co Tři skovosty? – Třemi skvosty pro duchovně naladěné účastníky nebylo nic hmotného.

„Přijel jsem do "Frantovek" až ve čtvrtek 8. listopadu, ale i těch sedm akcí, které jsem jako divák nebo účinkující absolvoval, mě přesvědčilo o kvalitách celého projektu,“ vyjádřil se spisovatel a překladatel Milan Hrabal. 

Literárního sympozia (pořádaného za existence města Františkovy Lázně zde poprvé) s názvem Záchranná vesta humoru, přijali účast význační převážně čeští a němečtí literáti - Jaroslav Rudiš, Martin Reiner, Roswitha Schieb, Patrik Linhart, Sabine Dittrich, Věra Koubová, Rolf Stemmle, Filip Koryta (slam poetry) a další. Sympozium řídila básnířka Alenka Vávrová, tlumočil bravurně  Štěpán Karel Odstrčil, ředitel františkolázeňského muzea. Tříhodinový večer měl spád, písničkami a hrou na kytaru jej zářivě doprovodil Jiří Slíva, jinak také úžasný ilustrátor „žlutého“ sborníku, zároveň autor „kafkorismů“. 

Mladí herci z divadla Trychtýř si připravili pod vedením pedagoga Alexeje Kokoreva poutavou podívanou, interpretaci tří básní Ch. Morgensterna. Divadelní sdružení funguje na chebském gymnáziu už od roku 1994. „Pro své představení si Trychtýř vybral různé texty z Morgensternovy dílny -  dětskou hříčku Jak si šibeniční dítě zapamatuje jména měsíců ve dvou verzích – pro malé a pubertální dítě, protiválečnou báseň Koleno a existenciálně-poetickou Košilelu, ve které použil jako hudební podklad stejnojmennou píseň skupiny Stromboli. Scénář je společným dílem mým a studentů,“ uvedl Alexej Kokorev.

U příležitosti jedinečného sympozia vyšel i již zmíněný unikátní dvojjazyčný „žlutý“ sborník. 

Pro LFL, z. s. byl vyroben v nakladatelství Milan Hodek/Paper Jam. Pan Hodek osobně dodal hodně dobrých nápadů. Sborník je bohatě ilustrován jedním z nejlepších českých ilustrátorů, Jiřím Slívou. Knížku ve své premiéře editovala básnířka Alenka Vávrová.

Festival se může už potřetí pochlubit také ojedinělým Literárním vlakem. Tento speciální vlak je vypraven z Chebu do německého Hofu. Nejde však o žádnou nudnou a obyčejnou cestu, ale o jeden velký happening plný hudby, zpěvu, poezie a především radosti ze života.

Velká radost ze setkání spisovatelů byla i na závěrečném večeru ve Společenském sále INGO casino, kde tradičně muzikou večer osvěžila festivalová kapela GOOD TIME z Chebu a harfa Zbyňky Šolcové z Prahy. Bonbónkem tu bylo autorské čtení z nové knihy Jaroslava Rudiše, Český ráj. Také ale vystoupení známého slovenského autora Ondreje Kalamára s jeho aforismy. Mnohé návštěvníky překvapil výkon Dr. Filipitche (alias básník Filip Koryta), který publiku „zaslamoval“ věru necukrkandlový kus ze své knihy Test tvojí trpělivosti  - MAMAslam. 

Zbývalo rozbalit poslední necukrkadlový tvořivý bonbónek, Happeningový vlak, který jel z Chebu přes Františkovy Lázně (kde už se od časných ranních hodin samotný happening spontánně rozjel) do německého Hofu a zpět. Z vlaku a mnoha dalších akcí festivalu přinesla živé vysílání na facebooku ČT Černá Kukla z festivalového hledáčku Eugena Kukly.

Festival se tradičně uskutečnil za velké podpory mnoha sponzorů, zde připomeňme jen samotné město Františkovy Lázně, Cheb a Hof ale také Nadaci Chebský les a zejména Euroregio Egrensis.

"Domníváme se tvrdit, že svou úrovní se letošní festival řadí mezi význačné evropské festivaly," uvedli na závěr organizátoři.

O konání festivalu jsme vás informovali zde.


Zdroj: Milan Hloušek


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy