2010 – Region: Města i kraj chtějí vrátit peníze od státu (3943) (TV Západ)

Karlovarský kraj a některá další města hodlají po státu vymáhat desítky milionů korun ze sociálního pojištění. Přeplatek vznikl chybou v zákoně v roce 2007, kdy v prvním pololetí chybělo zakotvení vyměřovacího základu, ze kterého se pojištění platí.

dezinfekce

"Museli jsme postupovat podle zákona o krajích paragraf 17, to znamená, že z hlediska správného hospodáře jsme museli toto uplatnit. Pokud budeme mít záruky nebo zákonnou možnost, že to uplatňovat nebudeme muset, tak samozřejmě od toho odstoupíme," nastínil postup hejtman karlovarského kraje Josef Novotný.

Kraj by tak mohl získat zhruba 13 milionů. V Sokolově mají o žádosti jasno. Sice jsou podle vedení veřejnoprávní organizace, … 

"… ale na druhou stranu, stát nám též neodpustí žádnou chybičku, kterou naši úředníci udělají a musíme občas platit pokuty nebo vracet penále tak, jako každý jiný. Proto jsme se rozhodli o tyto peníze požádat, v případě Sokolova je to 6,6 milionu korun. Čili nejedná se o žádnou malou částku a byli bychom špatní hospodáři, kdybychom to neudělali," vysvětlil starosta města Karel Jakobec.

Cheb žádal o vrácení přeplatku také, ale starostovi Svobodovi se to osobně příliš nezamlouvá. 

"Požádali jsme o vrácení, protože ty peníze jsou města a nejsou moje a z tohoto důvodu jsem neměl jinou možnost, než zabránit tomu, aby došlo k promlčecí době," popsal starosta města Cheb Jan Svoboda.

Důvod pro žádost by neměl podle slov vedení města záviset jen na vůli vedení. 

"Tady došlo k chybě a ty peníze nám morálně nepatří. Nicméně podle zákona nám patří a já nemůžu sám rozhodnout o tom, jestli je chci nebo nechci. To musí udělat zastupitelstvo,“ objasnil situaci Svoboda.

V případě města Chebu se jedná o částku 8,4 milionu. Obecně se předpokládá, že žádosti budou zamítnuty, ale někteří správci veřejných peněz hodlají pokračovat ve vymáhání soudní cestou.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy