2010 – Loket: Hradní rotunda byla zrekonstruována (3955) (TV Západ)

Hrad Loket připravil pro své návštěvníky další atrakci v podobě zrekonstruované rotundy a části hradních prostor. S využitím tzv. Norských fondů, které jsou zaměřeny na záchranu památek, kulturu a přírodu se podařilo během šesti měsíců opravit jednu z posledních částí hradu. A to interiér dolní bašty, rotundy a část křídla rotundy.

dezinfekce

„Celková částka rekonstrukce byla 12 milionů korun, z čehož Loket financoval zhruba 15 %, necelé dva miliony korun. Z celkové částky šly necelé 4 miliony korun pouze na restaurátorské práce,“ uvedl ředitel hradu Václav Lojín.

Restaurátorské práce se týkaly omítek, stropů, stěn a celého kamenného pláště rotundy. Rotunda objevená teprve v roce 1966 při bouracích pracích je zajímavá hned z několika důvodů.

„Tak za prvé to byla první kamenná stavba ještě na dřevěném hradišti, takže v současnosti je to nejstarší a nejcennější část hradu a svými rozměry patří k nejmenším ve střední Evropě,“ pochlubil se Lojín.

V interiérech dolní bašty by měla vzniknout naučná část útrpného práva jako doplněk expozice stávající. Karlovarské muzeum vytvořilo libreto výstavy, kde by se měl prezentovat průřez historií soudnictví od středověku po současnost. Vedení hradu tak chce přilákat nové návštěvníky. Těch loni ubylo 7 % a návštěvnost tím klesla pod 100 tisíc.

„Ale zůstali jsme jako nejnavštěvovanější objekt v Karlovarském kraji,“ upozornil Lojín.

V zimní sezoně má hrad otevřeno denně od 9 hodin do 15:30.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
24.01.2020 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy