2010 – Cheb: Cena za odpad zůstává pro občany stejná (3968) (TV Západ)

Jako každý rok i letos vyšla v Chebu nová obecně závazná vyhláška o odpadech. Stanovuje ceny za likvidaci. Zásadní informací pro obyvatele je fakt, že nebudou platit více než loni.

dezinfekce

„Co se občanů týká, tak přesto, že zastupitelstvo schválilo novou vyhlášku, tak ten poplatek se nemění, zůstává na částce, která už platí několik let, a to je 500 korun za jednoho poplatníka,“ řekl místostarosta Miroslav Plevný.

Náklady na odpadové hospodářství se přitom každým rokem zvyšují. Ze zákona bylo navýšeno skládkovné o 100 korun za tunu. Letošní ceny se stanovují podle rozdílu cen v letech 2008 a 2009, kdy inflace byla 6 %. To se také promítlo do výše nákladů. 

Poplatek 500 korun, který obyvatelé platí, se rozděluje na dvě poloviny. Z jedné se hradí svoz netříděného odpadu a z druhé poloviny ostatní náklady typu železných nedělí, svozu odpadků z košů ve městě nebo likvidace černých skládek. V roce 2009 byly skutečné náklady na svoz netříděného odpadu více než třicet milionů korun. 

„Z čehož vyplývá, že na jednoho poplatníka by to byla částka 877 korun,“ spočítal Plevný.

Rozdíl tak činí 627 korun jen u netříděného odpadu. Dalších zhruba 15 milionů město vynakládá na likvidaci ostatních druhů odpadů a ani zde částka 250 korun od poplatníka nestačí na pokrytí. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy