2009 - Sokolov: Výstava připomněla 730 let města (TV Západ)

Výstavu nazvanou Sokolov Falkenau 1279 – 2009 připravilo v těchto dnech místní muzeum v prostorách zámečku. Tímto počinem chce připomenout letošní výročí 730 let první zmínky o městě. Spolu s materiály a předměty vztahující se k dějinám města jsou připomenuta také partnerská města – Saalfeld a Schwandorf

dezinfekce

Hlavní zdroj informací pro návštěvníky představují velké nástěnné tabule s historickými platy s dějinami města a regionu. V popředí sálu upoutá pozornost model vodního hrádku, který stál na místě současného zámku a váže se pravděpodobně ke vzniku města. Ústředním bodem výstavy je právě zámek v jeho historických podobách na různých vyobrazení. Dále archeologické nálezy, zbytky kachlových kamen nebo zbytek dřevěného zámeckého vodovodu. 

Historii města připomenou různé artefakty jako nosticovské cihly nebo městský znak ze Šramovy kašny. Ve vitríně jsou připomenuta díla sokolovských spisovatelů jako byl Václav Němec nebo výtvarníků, které zastupuje nedávno zesnulý Antonín Weinfurter. Vedle umístěný obraz Toniho Schöneckera zachycuje taneční zábavu v Hornickém domě. Výstava ukazuje zaniklou čtvrť Butterscheibe, která se dochovala jen na fotografiích a pohlednicích. Reálný socialismus je k vidění na obraze z roku 1959 s názvem Pohled  na staveniště v ulice Jednoty. Dva další modely představují město jednak situaci v druhé  polovině 19. století a také územní projekt starého města. Ten vznikl na jaře v roce 1990 ve stavu projektu. Naštěstí nebyl  realizován. Nejnovější dějiny města zastupují ukázky z roku 1989, kdy vznikl časopis Inforum. Na místě také běží ve smyčce na monitoru dochované fotografie z dějin města. Výstava potrvá do konce října letošního roku.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy