2009 – Sokolov: Revoluce v obrazech probíhá v Hornickém domě (3907) (TV Západ)

Ve foyer domu kultury proběhla v rámci výročí 20 let sametové revoluce vernisáž výstavy připomínající tuto dobu. Její zahájení se ujal ředitel Městského domu kultury Jan Picka. Návštěvníci si měli možnost přečíst dobové dokumenty jako např. výzvu Několik vět nebo Sokolovské infórum. To přinášelo necenzurované informace. Naproti tomu zde byly ukázky z komunistické sokolovské Jiskry. K vidění byly také různá prohlášení a výzvy občanům.

dezinfekce

Oddělení nazvané Revoluce objektivem přinesla fotografie z mítinků a shromáždění. Ty se odehrávaly před Hornickým domem a v prostoru Nového náměstí. Součástí výstavy byla projekce filmových záběrů z listopadových a prosincových dní. 

O tom, že se v revoluční době nekonala jen shromáždění svědčí pozvánky na kulturní akce. Lidovou tvořivost zastupuje např. parte Komunistické strany Československa. Hesla revoluce jako Havel na hrad nebo „Kdo, když ne my, kdy, když ne teď“ dokreslovala atmosféru listopadových událostí. Autoři výstavy připravili také improvizovanou tryznu se svíčkami za upáleného studenta Jana Palacha. V den vernisáže byli přítomni především pamětníci. Ale svou cestu sem si našli i mladí studenti. Pro všechny hrál k poslechu na kytaru Levoruký Eda alias Eduard Bartůšek. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
29.11.2019 12:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy