2009 – Sokolov: Obří kostky s novým obsahem opět ozdobily město (3780) (TV Západ)

Obyvatelé a návštěvníci Sokolova mohou opět po roce spatřit obří dřevěné krychle obsahující umělecké vyjádření autorů i kolektivů. Akce s názvem Umění v kostce je součástí širšího projektu Nová tvář Sokolovska.

dezinfekce

„My jsme měli z toho trošku obavu, protože dá se říci, že je to originální nápad. Reakce ale byly vesměs pozitivní, protože lidé se se zájmem dívali na to, co vše se dá vytvořit v rámci takového skeletu kostky,“ vysvětlil místostarosta Sokolova Zdeněk Berka. 

Loňský ročník měl soutěžní část včetně internetového hlasování. Ne všechny akce projektu Nová tvář Sokolovska měly takovou bezproblémovou existenci. Příkladem může být botanická stezka v městském parku. 

„Tam jsme měli vážný problém s vandalismem, museli jsme dokonce tu myšlenku – umístění tabulek před stromy zcela měnit. Původně to bylo na ocelových nosnících, pak jsme to museli umístit na kameny tak, aby se s tím nedalo pohnout. Nicméně, i poté nám to postříkali sprejeři. Některé jsme „nachytali,“ takže to pak museli umýt, ale v dnešní době budeme muset uvažovat o výměně některých cedulek,“ popsal místostarosta.

Témata letošního umění v kostce jsou opět volná. K vidění jsou například obří brýle s pohledem na Staré náměstí, stylizovaná zeď nářků, různé konstrukce z kovů a umělých hmot. Okolo projíždějící řidiče snad nevyplaší obří moucha umístěná v areálu školy. Náklady radnice jsou přesto letos mnohem nižší. 

„V loňském roce se jednalo o zhotovení kostek, což byl docela problém, protože takovéto těleso o hraně 2,5 metru není jednoduché vytvořit tak, aby mělo dostatečnou tuhost, takže jsme do toho vložili zhruba 400 až 500 tisíc korun. Letos se jedná pouze o vyzdobení kostek. Takže náklady s tím spojené – odměna těm, co to dělají, je nižší, řádově tisíce korun,“ spočítal Berka. 

Radnice oslovila loňské tvůrce z řad školských a městských zařízení, zda by i letos měli zájem o spolupráci. 

„Měli možnost dát novou výplň kostky nebo ji pouze obnovit. Takže cena jedné kostky – nové výplně, se pohybuje od dvou do čtyř tisíc korun. Celkem je 30 kostek, takže částka by neměla přesáhnout 120 tisíc korun,“ uvedla vedoucí Odboru školství a kultury Světlana Sojková. 

Projekt musí radnice provozovat po dobu pěti let na základě podmínek dotace. Je tedy pravděpodobné, že se obří kostky objeví na některých místech města i v příštích letech.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy