2009 – Kynžvart: Vznikne kniha o zámku Kynžvart? (3878) (TV Západ)

Nedávná návštěva ministra kultury Václava Riedlbaucha na zámku Kynžvart měla více bodů jednání. Kromě otevření nového centrálního depozitáře a prohlídky objektu včetně unikátní daguerrotypie, se dostalo také na realizaci tisku publikací. Bohatá historie a sbírky zámku by tak měly přímo z kapitoly ministra získat podporu pro vznik knihy. Podle slov ministra se však jedná o problém nejen tohoto regionu.

dezinfekce

„Protože s hrůzou zjišťuji, že nemáme tyto věci zpracované. Ona je např. celá řada odborníků, která na tom bádá celý život, ale nepublikuje to třeba z důvodu, že na to nedostane „ty zatracené peníze,“ aby někdo vydal knížku nebo podobnou publikaci. Teď se něco malinko rozběhlo a každý smysluplný projekt - je žádoucí tam peníze dát,“ řekl Václav Riedlbauch. 

Ministrova slova potvrzuje také generální ředitelka Památkového ústavu. 

„Památkový ústav samozřejmě vydává odborné publikace, které se vztahují k jeho objektům, ale musím říci, že těchto publikací není dostatek. Bylo by potřeba, aby se daleko více zaměřil právě na zpracování svých vlastních fondů, které má ve správě,“ potvrdila Naděžda Goryczková.

Cenné sbírky by tak mohly být lépe přiblíženy veřejnosti.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy