2009 – Františkovy Lázně: Amerika na Americe (3825) (TV Západ)

Zajímavým projektem se rozhodli Františkolázeňští zastupitelé oživit okolí známého rybníka Amerika. Za téměř 28 milionů zde vznikla naučná stezka s expozicí zvířat. Dotace z ROPu přitom tvořily celých 92,5 %, to je skoro 26 milionů korun.

dezinfekce

„Probíhaly klasické stavební práce - vyčistilo se to, staré stromy se pokácely, to ale nebylo zase v takovém rozsahu. Profil se měnil hlavně rybníčky a potokem, který vychází z rybníka. Dále se měnily profily – přizpůsobovaly se jen cestám, aby to zde bylo pohodlné, pokud možno bezbariérové,“ uvedl hlavní stavbyvedoucí Ing. Petr Skřivánek.

Celý koncept vychází z názvu rybníka a proto zde bude vysázeno arboretum s americkými druhy dřevin jako jsou javory červené a stříbrné. Pro děti budou atraktivní zejména voliéry a expozice zvířat. Uvidí zde různé jelenovité druhy, lamy, mývala, kachny nebo sovice.

„V zookoutku bude celoroční provoz, dle klimatických podmínek samozřejmě,“ dodal.

S expozicí zvířat souvisí vybudování provozní budovy, kde najdou zázemí ošetřovatelé a zaměstnanci. Ta bude vytápěna a v případě mrazu sem bude možné zvířata přemístit. V objektu se bude dále nacházet sklad krmiv a porodna. V druhé menší budově jsou připraveny stáje. Územím bude procházet více než kilometr dlouhá naučná stezka. Na ní budou informační tabule s popisem jednotlivých míst. Grafickou podobu vtiskne celému areálu Pavel Cupák. Symbolika přitom vychází z indiánského umění. 

„Jsou zde piknikové stoly se sezením, lavice, infosystém, rozcestníky – to vše je děláno s výtvarným pojetím Jižní Ameriky,“ přiblížil Pavel Cupák.

Masivní dubové prvky dětského hřiště působí bezpečným dojmem, ale jak se tyto atypické objekty poperou s přísnou evropskou legislativou?

„Zrovna dnes tady kontrola byla. Takže jsme to dávali dohromady, abychom moje výtvarné pojetí a normy Evropské unie, zaplať pánbůh za Evropu, se do nich vešly. Dávali jsme to dohromady tak, abychom se potkali na prostředku - kde je to snesitelné pro mě, jako výtvarníka, a pro ně, jako úředníka,“ vysvětlil Cupák.

Zajímavé je masivní pítko, které bude sloužit pro osvěžení. Jeho váha je úctyhodných 1500 kg. 

„Je to v podstatě převzaté z rituální nádobky starých Aztéků, kteří tím vykuřovali démony, což byla asi 10 cm keramická plastika. Ale toto je kámen Labrador Black, je to z toho vyrobené,“ ukázal na kamenný artefakt.

Na místě původní expozice zvířat se nyní buduje veřejné přírodní sportoviště pro dospělé. I zde se tvůrci projektu snažili udržet přírodní ráz. Důležitou informací je fakt, že všechna prostranství budou přístupná zdarma.

„Vstup je volný. Myslím si, že je to i podmínka dotačního vkladu Evropské unie, že je to nezisková záležitost,“ sdělil dále Skřivánek. 

Součástí projektu je také 14 metrové vyhlídkové molo na rybníku Amerika.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy