2009 – Cheb: Stavební parcely v Hájích jsou na prodej (3836) (TV Západ)

Město Cheb se rozhodlo zájemcům nabídnout stavební parcely. Tento první samostatný developerský projekt se týká lokality Háje – jih. Důvodem je snaha udržet obyvatele ve městě a přilákat další.

dezinfekce

„Na území města bylo poměrně málo připravených pozemků pro individuální výstavbu. Myslím tím připravených tak, aby se na nich dalo rovnou stavět,“ vysvětlil místostarosta Miroslav Plevný. 

V územním plánu je sice dalších několik míst, kde je výstavba možná, ale nejsou zasíťované nebo chybí komunikace. V Hájích navíc přistupuje pro argument přípravy pozemků další skutečnost – tou je podmínka vybudování nové komunikace v řádu několika milionů korun pro již stávající nové rodinné domy, k té se zavázalo předchozí Zastupitelstvo.

„Proto zde vznikla myšlenka, že když už se má tato komunikace budovat, tak ji udělejme velkoryseji, rozšiřme ji a současně podél této nové komunikace zřiďme parcely tak, aby se nejednalo o čistý náklad města, ale aby za ten náklad město poté prodejem těchto pozemků mělo i příjem,“ sdělil dále místostarosta. 

Pokud se městu podaří prodat všech 28 parcel, zůstane projekt s vyrovnaným rozpočtem. V nabídce jsou rozmanité pozemky o velikostech od 500 metrů čtverečních. Je zde i parcela, která je třikrát větší. Při stanovení cen se vycházelo ze znaleckých posudků. 

„Skutečně se jedná o ceny, které by měly být tržní. Tzn., že přesto, že tyto pozemky prodává město, tak bych chtěl upozornit, že nejde o žádné dotované ceny. Jde o ceny, které jsou srovnatelné s jinými podobnými projekty a které jsou přiměřené té lokalitě, která, jak předpokládáme, by měla být velice zajímavá pro budoucí investory,“ dovysvětlil Plevný. 

Jsou stanoveny tři cenové hladiny - od 900 do 1.100 korun za metr čtvereční. Město nebude investorům klást žádné další podmínky. V praxi to znamená, že bude možné koupit i více parcel a nebude nutné zahájit stavbu v určitém termínu. Nakupovat mohou lidé nejen z Chebu. 

„Neměly by celkově přesáhnout náklady nějakých 25 – 26 milionů korun s tím, že očekávané tržby budou kolem 24 – 25 milionů korun,“ dodal. 

Již příští týden, konkrétně 25. září, proběhne první vlna prodeje. Podmínkou je, aby nebylo na konkrétní parcelu více zájemců. Pak by muselo proběhnout výběrové řízení. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy