2009 - Cheb: Slovenská sídliště objektivy fotografů (3927) (TV Západ)

Chebská galerie G4 připravila pro své návštěvníky novou výstavu. Ta tentokrát představuje trojici slovenských autorů. Hlavním tématem je život na sídlišti nebo periferii města.

dezinfekce

Viktor Szemzö vytvořil soubor zvaný podle místa pořízení jednoduše Petržalka 2004 – 2005. Jde o známé obří bratislavské sídliště. Velkoformátové barevné fotografie pořizoval metodou časosběrného dokumentu. Využil fotografování na jednom místě v různý čas. Úpravou výsledných snímků pak zaplnil jinak vyprázdněné prostory množstvím postav. Takže sídliště přímo kypí životem. Nejběžnější místa jsou rázem plná psů, dětí i dospělých a vzniká dojem pulsujícího organismu. 

Andrej Balco si v cyklu sídliště 2003 – 2004 všímá detailů, které provokují pozorovatele svou absurditou – v poklidu se pasoucí koza mezi paneláky, mrtvé prase čouhající z kufru auta nebo opalující se slečny na střeše věžáku, zachycují život, jaký pravděpodobně tvůrci sídlišť neplánovali.

Interiérové fotografie pak ilustrují život obyvatel při rodinném setkání nebo očekávání spoře oděné nevěsty vyhlížející z okna.  

Peter Homola přináší na výstavě dva své soubory –  Building Walker zachycuje fasády budov, ať už obytných či technických. Vždy je snímek pořízen z pohledu pravděpodobně u vchodu. Změna perspektivy mění i vyznění snímků, které jsou téměř bez přítomnosti lidí a přináší netradiční pohled. Převažuje zde beton, kov a sklo. V druhém cyklu In Between se představuje šest postav nacházejících se u vchodů do domů nebo průchodů. 

Výstava v galerii fotografie potrvá do 30. prosince. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy