2009 – Cheb: Provokativní výstava malíře – reportéra (3820) (TV Západ)

Provokativní výstavu malíře - reportéra přichystal Spolek přátel starého Chebu ve spolupráci s Galerií 4. Prostory kostela sv. Bartoloměje zaplnily díla francouzského výtvarníka Yves-Marie Gillardeau. Na návštěvníka zapůsobí svou syrovostí. Nikoho nenechají ho na pochybách, že autor pro svá díla získává inspiraci během cest po světě. Všímá si okolí a ve svých obrazech předkládá pohled na současný svět plný násilí a beznaděje.

dezinfekce

Dílo 40 je mozaika složená ze stejného počtu jednotlivých obrazů. Na nich jsou zachyceny výjevy ze života, politici, děti, zbraně, v některých je stylizovaná krev v podobě rozpitých barev.

Na výstavě je několik cyklů děl. Na díle nazvaném Crise, jsou zobrazeny tři živly, voda, vzduch a země a jejich ženské protějšky – nositelky Nobelovy ceny míru. V protikladu jsou tři veličiny ropa, oheň a plyn spolu s politiky Putinem a Bushem. 

Motiv Picassovy Guerniky se objevuje na více dílech autora a název díla Querni Kaboul je jí přímo inspirován. Jsou na něm zachyceny v ústřední části davy lidí přes ně ležící postava s kaluží krve. Z jedné strany je ostřelovač a z druhé míří svou kameru reportér.

Menší skicy a malby na plechu nesou názvy jako Muž, který hoří, Národ, Sniper, Žena. Cyklus Vraždění neviňátek zobrazuje výjevy od mytologie po současnost. Další kompozice Nulová tolerance si všímá násilí na fotbalových stadionech.

Na dokreslení autorova názoru slouží citát na konci výstavy. Malířství je obranná a útočná zbraň proti nepříteli. Navštívit zneklidňující výstavu můžete do konce září.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy