2009 – Cheb: Druhá etapa cyklostezky Waldsassen je hotova (3791) (TV Západ)

Cyklostezka Cheb - Waldsassen je důležitou spojnicí pro tato sousední města. Její druhá etapa v délce necelých tří kilometrů byla nyní slavnostně zprovozněna. Historie této trasy se datuje k roku 2000. Její vybudování mělo posílit příhraniční styk a navázat na krajskou páteřní cyklostezku do Karlových Varů.

dezinfekce

„Minulý rok se nám podařilo získat dotaci z Cíle 3 Bavorsko-Česko. Takže jsme letos přistoupili k tomu, že jsme zrealizovali druhou fázi – už jsme skoro na hranici města Chebu,“ uvedl místostarosta Chebu Michal Pospíšil. 

Projekt si vyžádal investice 17,2 milionu korun. Cca 15 milionů pokryla dotace od Evropské unie. Jedním milionem se podílel stát a milionem 600 tisíci přispěl Karlovarský kraj. Za zhruba 7 milionů korun Cheb vykupoval pozemky od Českých drah, kdy se nejednalo pouze o samotné železniční těleso. 

„Trať byla celkově zanedbaná. V podstatě několik desetiletí nefungovalo spojení mezi městem Cheb a Waldsassenem, Spolkovou republikou Německo. Za prvé z politických důvodů a za druhé v obci Hundsbach chyběl již od druhé světové války most, který tam byl vyhozen do vzduchu. Německá strana nezamýšlela, že by tento most nějakým způsobem doplnila, takže pro železniční dopravu, ani po revoluci, trať aktivována, využívána nebyla,“ popsal reálie Pospíšil. 

Novou cyklostezku také zdobí umělecké dílo. Chebský sochař a výtvarník Jiří Černý symbolicky spojil první a druhou etapu cyklostezky Cheb – Waldsassen.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy