2009 – Cheb bude žalovat Německo (3899) (TV Západ)

Město Cheb chce zažalovat u mezinárodního soudu německý stát. Důvodem je podle vedení města skutečnost, že nemůže nakládat se svým bavorským lesem včetně hájenky u Tirschenreuthu. Město hodlalo prodat hájenku jejím současným nájemcům – manželům Kunzovým. Německý katastrální úřad však odmítl zapsat změnu vlastníka.

dezinfekce

„To je vlastně první krok, kdy máme jasné důkazy o tom, že německá strana nám brání, abychom mohli se svým majetkem konat tak, jak uznáme za vhodné. Tzn., že my teď podáme žalobu a uvidíme, jakým směrem se to bude vyvíjet,“ popsal chystané kroky starosta města Jan Svoboda. 

Platí totiž zákon z roku 1965, který znemožňuje městu se svým majetkem nakládat a disponovat výnosy z něj. 

„Špatně je to, že zde není vůle z německé strany tento zákon zrušit nebo narovnat situaci tak, aby město Cheb mohlo se svým majetkem nakládat. My ten les např. prodáme, majetek zůstane na německé straně, my budeme mít prostředky a bude klid. Ale, jak je vidět, německá strana nemá vůbec nějakou tendenci to vyřešit,“ dodal starosta.

Historický majetek města na území Spolkového státu mezi který hájenka patří tvoří dalších více než 600 hektarů lesa. Majetek tak spravuje německá strana, ale podle města informuje nedostatečně o své činnosti. Poslední přehled získali chebští před šesti lety.

„Teď to vypadá, jako kdyby německá strana udala embargo na veškeré informace. Takže my ani nevíme, jak se s naším majetkem zachází. Ale je zde předpoklad, že se s ním zachází dobře,“ zakončil starosta Jan Svoboda. 

Celková hodnota majetku města Cheb v Německu je přitom pravděpodobně dost vysoká. V roce 2000 nabídla bavorská strana v přepočtu okolo 60 milionů korun. Další prostředky by měly být na kontě s výnosy za hospodaření. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy