2000 – Cheb: Město nemá peníze na opravu chátrající budovy muzea (TV Západ)

Chebští zastupitelé na svém posledním zasedání rozhodovali o dalším osudu městské budovy na rohu náměstí, kterou má v současné době pronajaté muzeum. Tento dům již 10 let chátrá a jeho interiéry jsou v současné době značně zdevastované. Muzeum nemůže rekonstrukci financovat, jelikož ze zákona nesmí jako státní organizace investovat do obecního majetku.

dezinfekce

„Nikde v těch materiálech se nehovoří o tom, kdo to bude platit a z čeho to bude platit. Automaticky se jaksi předpokládá, že město podpoří a že dá 20, 30 milionů na dobudování této budovy,“ řekl starosta Václav Jakl.  

Městská Rada proto doporučila zastupitelům budovu prodat. Další zvažovanou variantou bylo využití přízemí pro komerční účely a zbývající část domu ponechat pro potřeby muzea. To chce samozřejmě celou budovu využívat i nadále. Jeho záměrem je rozšíření expozice o Valdštejnovi a zpřístupnění jedinečné sbírky cínových předmětů. 

„Já samozřejmě nyní v tomto okamžiku bych byla raději kdybychom budovu pro naše regionální muzeum získali celou, protože v současné době muzeum sídlí ve Františkánském klášteře. Takže kdyby budova byla pro muzeum, tak bychom zřejmě tyto prostory zredukovali a do této budovy bychom přestěhovali i naše provozní zázemí, některé sbírkové depozitáře,“ uvedla ředitelka muzea Eva Dittertová.

Záměr radních budovu prodat nakonec zastupitelé neschválili a tak zůstává nadále v pronájmu chebského muzea. Z toho se má zanedlouho stát regionální muzeum pro Karlovarský kraj a bude pak řízeno přímo Ministerstvem kultury, čímž vzroste ještě jeho turistická atraktivita. Město, které v současné době prostředky potřebné na jeho rekonstrukci nemá, se bude muset pokusit získat finance z jiných zdrojů, např. ze Státního fondu na opravu památek či z rozvojových programů Evropské unie. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy