1999 – Mariánské Lázně: Otevření miniaturparku (TV Západ)

V sobotu 26. června byl v Mariánských Lázních nedaleko hotelu Krakonoš zahájen provoz miniaturparku. Nová turistická atrakce, která bude postupně obohacována přesnými modely historických objektů ze střední Evropy má lázeňské město zviditelnit a přilákat další návštěvníky.

dezinfekce

Celý areál miniaturparku má rozlohu sedm hektarů. V konečné fázi by zde mělo být umístěno až 200 replik významných objektů. Všechny budou postaveny v měřítku 1:25 a budou zcela věrně zachycovat i ty nejmenší detaily staveb. Postavení modelů je proto časově náročné. 

„Záleží podle složitosti modelu. Např. zde za námi kostel sv. Mikuláše z Budějovic nám trval asi rok a dva měsíce. Dělali jsme to s kolegou, tedy dva. Na stavbě není ani kousek dřeva, protože je to všechno v exteriéru. Používáme umělé hmoty a epoxidovou pryskyřici, z té odléváme jednotlivé detaily – komponenty,“ popsal vedoucí modelářské dílny Jan Stehlík. 

Dominantou areálu je katedrální kostel sv. Mikuláše s poblíž stojící goticko-renesanční černou věží z Českých Budějovicích. Replika barokního kostela je zcela funkční, o čemž svědčí např. jdoucí věžní hodiny. Nepřekvapí tedy ani výrobní cena tohoto modelu – 750 tisíc korun. Na nedalekém návrší se nachází rotunda sv. Jiří z hory Říp, která je známa z jedné z pověstí Kosmovy kroniky o praotci Čechovi. Další podrobnosti se lze dozvědět z informačních tabulí umístěných u každé stavby. Jsou zde zastoupeny i památky lidové architektury. Funkční mlýnské kolo asi nejvíce zaujme na modelu Ruderova mlýnu s přilehlým Starým bělidlem. Také vodní plocha parkového jezírka je využita. Je zde umístěn renesanční zámek Červená Lhota.  

A jak se tyto modely staví?

„Je to podobné jako u velké stavby. Hrubá stavba, ta jde poměrně rychle. Když se pak dostaneme k detailům, sošky, římsy a tak – je náročnější časově,“ vysvětlil Stehlík. 

V Mariánskolázeňském ateliéru, který má pouze tři zaměstnance, se již pracuje na dalších stavbách. V nejbližší době budou moci návštěvníci miniaturparku zhlédnout repliky zámku v Českém Krumlově a Křížového pramene v Mariánských Lázních. Rozpracovány jsou modely místní lázeňské kolonády a přehrady Les Království. Další rozšiřování areálu je tak nejvíce limitováno zájmem firem o sponzoring jednotlivých staveb.   


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy