1999 – Luby: Požár zachvátil továrnu na modely (TV Západ)

Hasiči z okresu Cheb mají v posledních dnech napilno. Týden po velkém požáru v hranické společnosti Bohemia Flakony museli opět zasahovat. V pátek 27. srpna zachvátily plameny továrnu na výrobu plastových modelů aut FP Technik v Lubech.

dezinfekce

Na místě zasahovalo šest hasičských jednotek z okresu Cheb a Sokolov. Požár se podařilo lokalizovat až po pěti hodinách. K úplnému uhašení plamenů došlo až následující den. Na místě operovala také jednotka civilní ochrany, protože při hoření plastů vznikal jedovatý plyn fosgen. Chemikálie spláchnuté do kanalizace ochromily chod místní čističky a zahubily vše živé v nedalekém potoce. 

Při zásahu bylo zraněno sedm záchranářů, kteří se nadýchali zplodin. Na ohledání místa požáru pracovali čtyři vyšetřovatelé a celou akci řídil osobně okresní policejní ředitel. Požár mohl podle jedné z vyšetřovacích verzí vzniknout od propan-butanového hořáku, se kterým pracovali dělníci při opravě dřevěné střechy. 

Podle sdělení policejního mluvčího v Chebu dosahuje předběžná výše škody 125 milionů korun. Německé vedení společnosti chce přesto co nejrychleji obnovit výrobu. Prozatím v náhradních prostorách naproti vyhořelé budově. A čeká na dodávku speciálních tiskařských strojů z Koreje. O práci by tak neměl přijít nikdo ze současných 360 zaměstnanců. Část jich už pracuje a ostatní se podílí na odstraňování následků požáru. Co by však dělali v případě, že závod zanikne, nechce nikdo ani domýšlet.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy