1999 – Kynžvart: Zámek otevřel po rekonstrukci interiérů (TV Západ)

V sobotu 11. září byly mimořádně zpřístupněny až do konce návštěvnické sezony některé prostory zámku Kynžvart, které mohli turisté naposledy zhlédnout téměř před 24 lety. Zámek byl od roku 1976 uzavřen z důvodu rozsáhlého napadení části budov dřevomorkou. Od roku 1994 byla otevřena zámecká knihovna kancléře Metternicha, kterému zámek patřil, rok poté kabinet kuriozit a egyptský salonek. Právě dokončená rekonstrukce a restaurování interiérů se uskutečnilo za významné podpory z prostředků PHARE Ev

dezinfekce

Od soboty si návštěvníci mohou prohlédnout velký přijímací sál, kde byla nově odkryta malba stropů. V sále je umístěno několik mramorových plastik italského sochaře Antonia Canovy, z nichž nejznámější je sousoší Amor a Psyché vzniklé ve 20. letech 19. století.   

Největším lákadlem se zcela určitě stane znovuotevřená zámecká jídelna, kterou v této podobě ve 20. století ještě nikdo nespatřil. Na dřevem obložených stěnách je umístěna galerie 22 portrétů významných předků kancléře Metternicha. Dominantou jídelny je rozměrný zlacený zrcadlový servis Thomire. Kancléř jej obdržel darem od města Paříže. Servis je unikátní ukázkou mistrovské práce zlatníků. Jeho jednotlivé části jsou zpracovány do nejmenších detailů. Nádherné sošky, svícny všech velikostí, propracované zdobené mísy a ostatní servírovací doplňky tvoří soubor, který svým uměleckým významem dotváří výjimečnost celé expozice. 

Zámek nabízí ještě další prostory a kompletně bude otevřen od 1. dubna 2000. Pak přijde na řadu rekonstrukce fasády zámku a instalace vnějšího osvětlení. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy