1999 - Chebsko: Novoroční přání osobností (TV Západ)

Stejně jako o Vánocích, jsme si i dnes dovolili požádat známé osobnosti chebského regionu o několik slov na závěr letošního roku.

dezinfekce

„Čeká nás Nový rok, který je výjimečný těmi nulami. Každý máme určitě nějaká přání. A já bych přál všem, aby se ta přání splnila,“ řekl starosta Václav Jakl. 

„Nyní se vlastně blížíme k nulám. Ale já bych nerad, aby to byl výsledek veškeré námahy za mnohá léta i proměny společnosti, tvoření toho, co demokracii dělá demokracií. A proto bych rád, aby i od té nuly začaly být patrny daleko pozitivnější, radostnější věci, než s kterými jsme se setkali v tomto roce. Myslím třeba i na stoupající kriminalitu, problémy mladých lidí, drogové závislosti, vnitřní rozklady člověka a i mnohých rodin. To vše by se už nemělo opakovat. Měli bychom najít jiný styl – zdravější, který by pak ovlivňoval jedny, druhé a tak dával dobrý předpoklad k tomu třetímu miléniu,“ přál by si duchovní evangelického sboru Cheb Lubomír Líbal.

„Do Nového roku přeji všem občanům našeho okresu, i všem lidem, hlavně hodně zdraví, protože to potřebujeme všichni, hodně štěstí, spokojenosti a aby se každému vyplnilo to, co si v Novém roce představuje. Aspoň část,“ popřál přednosta OÚ Cheb Michael Karas.

Co se v minulém roce povedlo a co byste si přál do příštího roku?

„Já si velmi vážím toho, že v minulém roce Okresní úřad neměl žádné problémy takového rázu, které by si zasluhovaly hlubšího rozboru. To je první věc. Jsem také velmi rád, že na území našeho okresu se ukončily některé velmi významné stavby, jako je např. obchvat Chebu. Jsem velmi rád, že se nám podařilo udělat všechno pro to, aby se zahájil i obchvat Aše v příštím roce. To považuji za velmi významnou věc. Myslím si, že se udělalo hodně práce na koncepčních věcech, které se týkají nejen okresu Cheb, ale i budoucího kraje – Karlovarského, i severozápadního regionu. Děkuji všem, kteří se na těchto pracích podíleli, protože na tom bylo uděláno skutečně mnoho věcí, které budou do budoucna zhodnoceny. Jestli dovolíte, mým koníčkem je pozemkové právo. Já bych chtěl říci, že si nesmírně vážím práce Okresního pozemkového úřadu, který připravil – již dlouhá léta pracuje na tom, aby připravil věci s prodejem půdy a s restitucemi a s pozemkovými úpravami tak, že patříme k předním okresům v republice, kde prodej půdy bude znamenat nejmenší problémy do budoucna. Toho si také nesmírně vážím. Co se týká toho příštího roku z hlediska úřadu, já bych velmi rád, aby si zástupci komunální sféry, zástupci hospodářské, kulturní, sociální a zdravotní sféry uvědomili, že pokud se nám nepodaří dát dohromady jistou platformu a skupinu lidí, kteří budou prosazovat názory našeho okresu jak na území budoucího kraje, tak na území severozápadního regionu, tak náš okres nebude mít výsledky, které si všichni z nás představujeme. Nesmírně bych si přál, aby tito lidé, o kterých jsem hovořil, se dali dohromady, vymysleli, co je třeba udělat a také to podpořili tak, aby se to v příštím roce, aspoň částečně, podařilo prosadit,“ nastínil svá přání Michael Karas.

„K Novému roku – to bude takové velké, protože vstupujeme do nové číslice – 2000, takže se všichni určitě budou zamýšlet nad tím, jaké bylo století, jaký byl poslední rok, že je to nová budoucnost nového století a zároveň je to i hledání ztraceného času a právě pro nás v Chebu, hledáme onen ztracený čas, a to mi připomíná takový dlouhý 13dílný román, který se skoro nedá dočíst do konce od Marcela Prousta – Hledání ztraceného času. A tam někde ve druhém díle je citát, že když zestárneme, začínáme být uvážliví a dospělí, tak hledáme duši místa, kde žijeme a hledáme duši města. A to je asi ta věc, o kterou se neustále snažíme. Přitom víme, že jsme dospělí, že duše neexistuje, že je to něco iracionálního a přesto nikdy nedáme pokoj. Myslím si, že bychom tuto duši města Chebu z té dobré stránky měli nalézt. Alespoň v tom příštím století, když toto století bylo takové absurdní a řekl bych – velmi smutné,“ řekl ředitel Okresního archivu Cheb Jaromír Boháč.

„Tak nám skončil rok se třemi devítkami a přijde rok se třemi nulami. Není to ještě ten první rok nového tisíciletí, ale magické číslo bude znamenat bujaré veselí, a proto bych vás poprosil, abyste uvážili příjem alkoholu do určité úrovně a nepodlehli poté nějakým otravám či stavům, ke kterým bychom museli jet. Co se týká rozbušek výbušnin, pyrotechniky zábavné, to samé. Každý rok se opakuje - dejte pozor! A každý rok vyjíždíme k popáleným a je to potom špatné. Čili, já bych chtěl popřát sobě a svým zaměstnancům stejně úspěšný rok jako letos, aby se nám podařili splnit cíle, které jsme si dali, tzn. přebudovat naši základnu, dovybavit přístroji a vozy zdravotnické operační středisko tak, abychom byli schopni fungovat nepřetržitě a s dobrým technickým zázemím. Hodně bych chtěl poděkovat lékařům, sestrám i řidičům za jejich obětavou práci a přeji všem spoluobčanům hezké prožití Nového roku,“ poděkoval ředitel ZZS Cheb Zdeněk Smutný.

„Troufnu si říci, že se rok 1999 na dětském oddělení docela vydařil. Ukázalo se, že se stále ještě najdou lidé, kterým není osud dětí lhostejný. Projevilo se to např. tím, že se objevili sponzoři, kteří nám pomohli dovybavit oddělení, např. Československé lázně nám zakoupili jako dlouhodobou zápůjčku nebulizátor, který je velice prospěšný pro léčbu respiračních onemocnění u dětí nebo se našli rodiče, kteří po pobytu jejich dítěte na dětském oddělení, došli k závěru, že je velice dobré, že by se děti na oddělení mohly i pobavit a koupili pro děti videopřehrávač, což nás velice potěšilo. Dokonce i mikrovlnou troubu a byli to jedni a tytéž rodiče. Takže z toho jsme měli velice dobrý pocit. Myslím si, že já i ostatní moje kolegyně. A poté se nám ještě podařilo dovyzdobit dětské oddělení. Na tom má zásluhu paní Illková, která pro dětské oddělení vyrobila se svými kolegy a kolegyněmi vitráže a vyzdobili skleněné přepážky na oddělení větších dětí i na kojeneckém oddělení. A to si myslím, že je pro tento rok pěkné zjištění,“ shrnula vrchní sestra dětského oddělení nemocnice Cheb Anna Valíčková.

Co byste si přála pro příští rok?

„Pro příští rok – snad to jediné, za sebe a myslím si, že mohu stále jen opakovat – zdraví a především, aby byli lidé na sebe hodní, nebyli nepříjemní a aby se měli rádi,“ zakončila Anna Valíčková. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy