1999 – Cheb: Vzniká kulturní katastr centra města (TV Západ)

Pracovníci chebského Okresního archivu již druhým rokem připravují ojedinělý projekt tzv. kulturního katastru města, který na CD-ROM zachytí všechny zdejší historicky významné objekty. V současné době je zpracováno náměstí s 50 domy. A na archiváře dále čeká přibližně 150 objektů městského centra.

dezinfekce

„Tam jsme nyní dokončili náměstí, jak jste viděli, a to v podobě, že ke každému významnému domu si můžete prostřednictvím databáze před sebe předložit na obrazovce všechny ikonografické záběry, všechny texty, které jsou dostupné k tomu, a to jak v němčině, tak i v češtině,“ sdělil ředitel Okresního archivu Jaroslav Boháč. 

Ale již na konci letošního roku by měl vyjít CD-ROM obsahující historické snímky Chebu. V současné době funguje databáze fotografií, jejich vyhledávání a třídění. Zbývá dokončit pouze anglickou a německou verzi. 

„To je takový pokus digitalizovat sbírku starých fotografií Chebska. Je to tzv. Haberzettlova sbírka, tam je asi přes 1300 fotografií – nejenom tedy Chebsko. On fotil i jiná města, kde byl na dovolené, ale to gró – takových 900 z 1300 je Chebsko mezi 1890 až 1913,“ vysvětlil Boháč.

V minulých dnech zaměstnanci archivu dokončili práci na dalším významném projektu. Do konce října má totiž vyjít nový průvodce městem Cheb, který bude obsahovat přibližně 60 unikátních fotografií, jenž byly doposud uložené v depozitářích. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy