1999 – Cheb: V GVU vystavuje Anselmo Legnani (TV Západ)

Právě v těchto dnech probíhá ve Státní galerii výtvarného umění v Chebu výstava známého italského malíře Anselma Legnaniho. Jedná se o vůbec první prezentaci obrazů tohoto již 85letého autora v České republice.

dezinfekce

„Je to malíř, který se věnuje malování v tzv. surovém stavu. Tím chci říci, že je to autor, který nemá žádné akademické profesionální školení a k malířské tvorbě se propracoval pod určitým vnitřním psychickým tlakem a patří tedy do skupiny autorů, kterým se také jinak říká naivní nebo insitní tvůrci a kteří patří do velké, obrovské skupiny umělců, pro které Jean Dubuffet, velký francouzský umělec, používá tvar l'Art Brut, tj. umění v surovém stavu,“ řekl ředitel Státní galerie výtvarného umění Jiří Vykoukal. 

Legnani je po celý život považován za podivína. Již v dětství si vymýšlel imaginární kamarády, kterým říkal „Panán“ a tito dobří duchové jej provází po celý život. Ve svém díle čerpá z vlastního svérázného, ale důkladně propracovaného filozofického názoru. Legnani je původním povoláním prodavač novin a četbou obrovského množství časopisů získal velmi nesystematické, přesto pozoruhodné vzdělání, které dál rozvíjel svými interpretacemi. Právě autorův pozoruhodný životní osud se odráží v jeho často naivních obrazech. Návštěvníci si mohou výstavu prohlédnout až do 14. listopadu.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy