1999 - Cheb: Šermíři předvedli zavraždění Valdštejna (TV Západ)

V sobotu 26. června nabídlo chebské muzeum svým návštěvníkům kromě stálých expozic také bohatý doprovodný program. Po celý den bylo možno na nádvoří muzea zhlédnout různá vystoupení skupin historického a divadelního šermu.

dezinfekce

„Naše skupina se jmenuje Reditio Excors. Trvá již 12 let a prošla několika různými etapami. Přičemž za poslední tři roky se dokázala velice hodně zlepšit – v kostýmech, v soubojích atd.,“ popsal člen šermířů Jan Belko.

V průběhu dne nabídl 12členný soubor ukázku klasických gotických soubojů a náročnější barokní vystoupení. Při něm se šermuje pomocí kordů v nákladných kostýmech za doprovodu dobové muziky. Do budoucna připravuje skupina představení s ukázkami pirátských a mušketýrských soubojů. V odpoledních hodinách proběhla na stálé scéně chebského muzea rekonstrukce zavraždění Albrechta z Valdštejna. To bylo vyústěním roztržky mezi císařem Ferdinandem II. a vojevůdcem a dodnes není jeho průběh přesně znám. Soubor nabízí jednu z možných variant oné osudné noci. 

Proč jste si pro jednu z vašich scén vybrali právě zavraždění Albrechta z Valdštejna?

„Za prvé v tomto objektu byl zavražděn – to je Chebské muzeum. Za druhé je to asi druhá z historie nejslavnější osobnost, která Cheb navštívila,“ dodal Belko. 

Program pokračoval až do pozdních hodin. Byla připravena speciální večerní prohlídka muzea a půlnoční překvapení. Tím byla duchařská show chebských šermířů, která v sobě spojila humornou nadsázku s nefalšovaným napětím.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy