1999 – Cheb: Problémy s plastovými láhvemi (TV Západ)

V posledních měsících nastaly v Chebu vážné problémy s odvozem a zpracováním separovaných odpadů. Došlo totiž k enormnímu zvýšení podílů plastových obalů. Příčinou je to, že již i většina tradičních výrobců minerálních vod přešla na stáčení svých produktů do plastových lahví. Město proto rozhodlo o častějším vyprazdňování kontejnerů a zároveň prosí občany o spolupráci.

dezinfekce

Před vyhozením do separační nádoby stačí povolit víčko a na láhev šlápnout. Do odpadního kontejneru se jich pak vejde podstatně větší množství. Problémy vznikají rovněž se zpracováním tohoto odpadu. 

„Existuje několik firem v republice, ale ty jsou přímo přehlceny plastovým odpadem z jiných měst. V současné době firma zabývající se likvidací odpadu v městě Cheb - firma ASP, má obrovské problémy s udáním plastových lahví nebo vůbec plastového odpadu na trhu,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí MÚ Cheb Jaroslav Bíba.

Řešením je podle Ing. Bíby změna současné legislativy. Je třeba novelizovat zákon o odpadech, který městům ukládá povinnost odpad separovat, ale již neřeší problematiku jeho vykupování a následného zpracování. Dále se musí urychleně přijmout zákon o obalech, který výrobcům plastových lahví stanoví povinnost obaly odebírat zpět nebo finančně přispívat na jejich likvidaci. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy