1999 - Cheb: Nezaměstnanost na Chebsku (TV Západ)

V okrese Cheb se nezaměstnanost udržuje pod celorepublikovým průměrem. Po několika letech mírného růstu byl zaznamenán první měsíční pokles.

dezinfekce

Z května na duben poklesla míra nezaměstnanosti v okrese Cheb o čtyři desetiny procenta – z 6,8 na 6,4 desetiny. Na konci dubna bylo na úřadech práce Chebska zaregistrováno 3.042 lidí bez práce, zatímco na konci května došlo ke snížení tohoto počtu na 2901. Tento pozitivní jev byl způsoben především příznivým vývojem na Mariánskolázeňsku a Ašsku. Naopak v Chebu se počet nezaměstnaných výrazně nezměnil a stále se pohybuje kolem 1.800. Otázkou je, zda-li se jedná o počátek trvalého pozitivního vývoje či pouze o sezónní výkyv. 

„Jedná se určitě o sezónní výkyv. Největší úbytek našich uchazečů jsme zaznamenali na Mariánskolázeňsku, kde započala lázeňská turistická sezona, a v oblasti obchodu služeb. Tam je největší počet umístěných našich uchazečů,“ uvedl Jiří Horáček, tiskový mluvčí Úřadu práce Cheb.

Trendem zůstává vzrůstající počet cizinců, kteří mají k práci v České republice řádné povolení. Úřad práce Cheb jich nyní eviduje 387. Výrazně nejpočetnější skupinu tvoří Ukrajinci, jimž bylo jen na Chebsku vydáno 142 povolení k práci. Následují občané Bulharska a Polska. Spíše výjimkou jsou občané západních států, kteří zastávají především manažerské funkce. Zcela jiné starosti mají dlouhodobě zaregistrovaní uchazeči o zaměstnání. Výjimkou nejsou ani lidé, kteří již dva roky marně shání práci. Podobně jako v jiných okresech se jedná o určité kategorie nezaměstnaných. 

„Zařadil bych jako první absolventy škol, pro které je nyní velice malé uplatnění. Dále jsou to mladé maminky vracející se z mateřské dovolené. Čili s malými dětmi. Tak o ty podnikatelé prakticky nestojí v obavě, že dojde k vyšší nemocnosti. A další takovou skupinou je věková hranice 40, 45 let, kdy zájem o tyto pracovníky podnikatelé také již nemají,“ doplnil Horáček. 

„Práce žádná. Dvou-třísměnný provoz. Mám malé děti. Děti se ani nevyspí, protože každý týden běžím na „pracák“ hledat práci,“ popsala nezaměstnaná mladá žena. 

„Přišel jsem z vojny. Mám doma rodinu, mám malé miminko. Prostě, není práce. Jsem vyučený pekař,“ povzdychl si mladík bez práce.

V současnosti se již začínají hlásit první absolventi škol. Mnozí si chtějí ještě užít poslední prázdniny a tak největší nápor lze očekávat na přelomu srpna a září. Následný nárůst míry nezaměstnanosti nelze dle vyjádření mluvčího úřadu práce odhadnout.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy