1999 – Cheb: Na přehlídce se představila Iva Janžurová (TV Západ)

Na samý závěr přehlídky Divadla jednoho herce se diváci dočkali mimořádné divadelní události. Na jevišti se představila Iva Janžurová ve hře Samuela Becketta Šťastné dny. Představením Národního divadla v Praze se režiséru Michalu Dočekalovi podařilo vytvořit strhující podobenství ženského údělu. Iva Janžurová získala za roli Winnie cenu Thálie 98 a cenu Alfréda Radoka.

dezinfekce

Diváci vás znají především z komických rolí, jak se cítíte v této vážné roli Winnie?

„Snažím se zaujmout i asi takovým tragikomickým způsobem. Myslím si, že ve hře ty příležitosti jsou. Dokonce dnešní publikum v Chebu se jaksi osvědčilo jako inteligentní publikum. Nebralo si jen ty vážné věci. Pro mě je ta role takovou příležitostí se, s tím velice zvláštním způsobem jakým Beckett píše, pokusit utkat. Někdy je to horší, někdy lepší. Dnes jsem poprvé hrála na velkém jevišti. Takže pro mě to byla taková změna, řekla bych, že velice výrazná. Byli jsme s režisérem Dočekalem zvědavi, samozřejmě i s mým kolegou, který se dnes musel daleko více schovávat, protože v malém divadélku Kolowrat nemají balkóny, takže to pro nás bylo premiérou na velkém jevišti. A říkal teď pan režisér, když jsme se vraceli do šatny, že je to hra po velké jeviště. Nedá se nic dělat. Ono se to těžko dokazuje, ale myslím si, že hra unese i velké jeviště. Byli jsme šťastní, že jsme to mohli v Chebu zkusit,“ s úsměvem odpověděla Iva Janžurová. 

Proč jste si pro spolupráci vybrala právě mladého režiséra Dočekala?

„On si vybral mě. To je tak lepší v mém případě. Myslím si, že herec je vždy klidnější, když ví, že se sám neprosadil do té role. Ta práce je pro něj daleko méně vnitřně závazná. Ví, že se za něj tou volbou režisér zaručil nebo alespoň sám před sebou ten režisér, protože celý průběh práce, zvlášť na  takové hře jako je Beckett, závisí na dobrém intimním vztahu s režisérem - v tom smyslu duchovní intimity samozřejmě myslím, protože s někým, s kým bych necítila tu bezpečnou důvěru, kterou už mi vlastně dal tou volbou, tak bych velmi těžko kodrcala takovým partem,“ vysvětlila herečka. 

Máte při hře také nějaký prostor pro improvizaci?

„Ale mám ho, někdy ho méně využívám. Někdy člověk nemá šťastný stav v mysli, protože taková věc vyžaduje velikou pohodu. Někdy mi jí dají diváci tím, že dobře reagují tak, jak si přeji od začátku. Takže mi chvilku tak trošku pomohou. Improvizovat vlastně mohu. Samozřejmě pod tou podmínkou, že dodržím základní věci, které jsou dohodnuté,“ zakončila rozhovor Iva Janžurová.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy