1999 – Cheb: Jednání o budoucnosti vysokoškolských kolejí (TV Západ)

Západočeská univerzita v Plzni má zájem investovat desítky milionů korun do zajištění ubytování pro studenty chebské ekonomické fakulty. V minulém týdnu se proto uskutečnila schůzka starosty Ing. Václava Jakla s představiteli školy a zástupcem Ministerstva školství.

dezinfekce

„Přišli s požadavkem, aby město v rámci možností pomohlo, protože univerzita chce investovat do ubytovacích kapacit. Chtěla by mít ubytování na jednom místě. Mluví se o evropském standardu. A chtěli by od města pomoc, pravděpodobně finanční,“ uvedl starosta Ing. Václav Jakl.

Celková výše investic do zajištění nových ubytovacích kapacit pro posluchače ekonomické fakulty by měla dosáhnout výše 40 milionů korun. Zástupci univerzity projevili přání, aby se město na této sumě podílelo přibližně částkou 15 milionů. Dosavadní ubytování je dlouhodobě nevyhovující, protože část studentů bydlí na Spáleništi a někteří v bývalém plicním sanatoriu na Zlatém vrchu. Škola chce získat objekt, kde by po rekonstrukci vzniklo přibližně 200 lůžek odpovídající úrovně. Tedy v ubytovacích buňkách se sociálním zázemím, přípojkami na internet, apod. 

„Z hlediska potřeb Západočeské univerzity byly vytypovány dvě budovy. Je to „Modrý věžák“ u stadionu a budova plicního sanatoria,“ uvedl dále starosta.

Škola se proto musí urychleně obrátit na radnici s oficiální žádostí, která bude předložena zastupitelům. Celá záležitost velmi spěchá, protože univerzita chce mít ubytovací potíže alespoň částečně vyřešené do začátku příštího školního roku. Město si přítomnosti fakulty váží a proto zřejmě celý projekt podpoří, a to buď finančně nebo poskytnutím vyhovující budovy. Nově vzniklé zařízení by se navíc mohlo v době letních prázdnin využít pro ubytování turistů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy