Kynšperk: V pivovaru ukázali výrobu, proběhla i chovatelská výstava (TV Západ)

0

kynšperk, pivovar, výstava, chovatelé, svoboda, drůbež, králík, holub, neubauer, chebská straka, beer, novák


Tradiční akce Den otevřených dveří v kynšperském pivovaru byla letos v sobotu 16. září doplněna o první celokrajskou výstavu chovatelů drobného zvířectva. Po páté hodině odpolední došlo k naražení prvního pivního speciálu z dubového soudku.

„Když už ten pivovar tady je, tak abychom alespoň jednou za rok těm lidem to přiblížili, tak proto se dělá. Dáváme to na září. Letos nám počasí nevyšlo. Nicméně si myslím, že to září je vždycky přijatelné. Děláme to jak pro děti, tak pro dospělé, aby si všichni tady to odpoledne užili. Myslím si, že je to příjemné. Pivovar se trošku prezentuje a dostane se do podvědomí lidí. Je zde ukázka dobových řemesel, malování pro děti a máme tady i lanovou dráhu, která zde byla už loni. Je to takové zatraktivnění, aby lidé přišli a každý si našel to své,“ uvedl starosta Kynšperka Tomáš Svoboda.

Kromě kulturního programu, kam patřily hudební vystoupení i pohádky pro děti, si mohli lidé prohlédnout útroby pivovaru. A dozvědět se o výrobě zdejšího moku. Zájemci mohli navštívit i rozsáhlou chovatelskou výstavu v areálu, letos s mimořádnou kvalitou jedinců.

„Dvěstě pět kusů králíků, 160 drůbeže, máme zde nová zvířata, která se tady předvádí - novošlechtění králíků Teddy. Máme zde připravené stánky pro děti. Kvalita zvířat je – opravdu si je chválili (hodnotitelé – pozn. redakce), málokde je vidět. Někde máte výstavu, kde mají 92 až 93 a my zde máme 95 a více - hrozně moc zvířat. Máme 56 cen včetně pohárů. Letos je lepší úroveň než loni,“ pochlubil se předseda kynšperských chovatelů Miloslav Neubauer.

Letos se podařilo na výstavu získat i několik exemplářů původních holubů zdejšího regionu.

„Je to taky rarita. Máme zde 5 holubů, ke kterým se chovatelé vracejí. Je to obtížné. Jsou to holubi, které se v této chebské oblasti chovali před válkou. Mají proto i nový název - Chebská straka, která v současné době proběhla uznávacím řízením. Naši chovatelé se o to pokoušejí. Zdá se, že je to jednoduché, že je to staré plemeno, ale říkají, že jim to dá velkou obtíž chovat,“ popsal předseda holubářské sekce Jiří Beer.

O mladé je mezi chovateli nouze, proto každý kdo se tomu věnuje, může počítat s podporou svých starších kolegů. A pak předávat rady a zkušenosti dál. Například o králících.

„Musíte si přečíst mnoho knížek. Já jsem si přečetl přibližně 5 knížek, kolem 300 stránek. Potom už víte - základní vlastnosti králíka – pírko, stavba těla a nohou. Víte o něm vlastně skoro vše,“ vysvětlil předseda mladých chovatelů u Kynšperka Josef Novák.

Výstava pak pokračovala i v neděli, kdy vystoupili kynšperské mažoretky i country kapela.


Autor: 1 Editor Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář