Sokolov: Stavba plotu u nádraží naráží na požadavky drah (TV Západ)

0

sokolov, nádraží, plot koleje, jan picka, drážní domek, pozemky, demolice, parkoviště


Město Sokolov prožívá parafrázi na nekonečný příběh. Tentokrát jde ale o bezpečnost občanů, kteří riskují své životy přecházením kolejí ve snaze si zkrátit cestu na Šenvert.

Před lety dráhami vyvolaná jednání o výstavbě plotu neberou konce a výsledek stále není vidět.

„Já musím říci, že ze situace jsem opravdu hodně roztrpčený, smutný. Správně jste popsal, že na začátku, před čtyřmi, pěti lety, byla žádost odborářů, žádost Českých drah, abychom jim pomohli s řešením tohoto problému, kdy mnoho lidí přechází přes koleje, které tam vedou. Opravdu musím důrazně říci, že na začátku město Sokolov přislíbilo a bylo to i kladně ohodnoceno žadateli, že se bude podílet na projektové dokumentaci. Poté se to na nás začalo ve velkém valit a nyní jsme v situaci, kdy jsme celé jednání vyvolali my a chtěli bychom to pomalu pouze my a České dráhy jsou ty, které nám musí v něčem vyhovovat. Ale tak to prostě není. Současná situace nás mrzí o to víc, že jsme nakonec po dohadech přesvědčili kolegy v zastupitelstvu a koupili jsme ten malý nevzhledný domek, který byl sídlem bezdomovců, kde byl nepořádek, byly tam jehly a podobné věci. Často marně jsme upozorňovali právě České dráhy, aby si na tom svém pozemku udělali pořádek. Nakonec tato situace napomohla tomu, že ten domek jsme odkoupili, souhlasili jsme s tím, že jej zbouráme v zájmu toho, aby plot, který tam chceme vybudovat byl bezproblémový. Nějakou cenu jsme Českým drahám za domek nabídli – náš návrh 150 tisíc České dráhy neakceptovali, protože měli odhad na 360 tisíc. Podařilo se přesvědčit kolegy v zastupitelstvu a i tuto navýšenou, dle jejich odhadu zvýšenou odkupní cenu, jsme akceptovali s tím, že to opravdu koupíme a domek konečně zbouráme. Naprosto neuvěřitelná pro mě informace, která sem v těchto dnech přišla, je, že k těm 360 tisícům chtějí České dráhy ještě DPH. Tzn., že opět budeme muset s kolegy jednat a musím říci, že už jsme z toho zoufalí. Ten plot, na tom je všeobecná shoda, tam potřebujeme. Měl by se protáhnout někam až na most, který je přes řeku Svatavku, a to právě pro to, abychom udělali maximum pro bezpečnost všech chodců. Také budujeme a chceme vybudovat kus cyklostezky, která bude spojovat právě Sokolov, tuto problémovou oblast, se Svatavou. Mimochodem chodci, kteří dnes hledají výmluvy v tom, že přes koleje musí, protože jim to zkracuje cestu, tak příliš pravdu nemají. Celá obchůzka, která je po normálním mostě, který stojí opodál, je to ta hlavní ulice, ulice Kraslická, tak to je zacházka možná několik desítek metrů,“ vysvětlil obšírně celou situaci místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Dráhy nyní chtějí po městu zaplatit i pozemky pod budoucím plotem a celá jednání se tím nadále komplikují. Mnohem lepší situace je s jinou částí území poblíž nádraží a tou je lokalita směrem na Královské Poříčí. Město tady vykoupilo tři opouštění a zdevastované domy a chce po jejich stržení vystavět na místě záchytné parkoviště. 

„Ten první projekt je o tom, že bychom opravdu začali s demolicí budov. Víte, my jsme vždy kladně hodnotili to, že se tam vybudoval nádherný dopravní terminál. Každý do Sokolova přijíždí vlakem od Chebu. Tak už ten pohled na město je nějaký a je příjemný. Zatímco, když jedete od Karlových Varů, tam byly nevzhledné polorozpadlé budovy a to nám opravdu hodně vadilo. Proto jsme do tohoto úmyslu šli. Původně jsme koupili ty tři objekty, o kterých nyní mluvíme, a následně jsme dokoupili celý ten pozemek, se kterým máme další úmysly. Ale, abych se vrátil zpět k vaší otázce. Nyní žádáme zastupitelstvo, aby nás pustilo do výzvy, kterou vypisuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Tzn., že pokud budeme úspěšní, a my věříme, že ano, protože splňujeme všechny kvalifikační předpoklady pro to, abychom se mohli stát adresátem financí s MMR, tak bychom tyto tři domy nechali zdemolovat a na jejich místě by vyrostlo nové parkoviště s kapacitou necelých 90 aut. Tzn., že by se opět rozrostla možnost pro lidi, kteří do práce dojíždí např. autobusem nebo vlakem. Na tomto parkovišti by auto mohli odstavit a jet právě hromadnou dopravou nebo zkrátka nabírat všechny, kteří přijedou do Sokolova. Parkoviště je tam opravdu potřeba,“ uvedl Picka. 

Na demolici a výstavbu parkoviště se zhruba 85 místy počítá město předběžně s 15 miliony korun.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář