Sokolov: Proběhlo setkání Asistentů prevence k výročí 10 let (TV Západ)

0

sokolov, asistent prevence, apk, městská policie, tomáš koníček, hana procházková, petr macháček, zpěv


Již deset let běží projekt Asistent prevence kriminality v městech a krajích celé republiky. Setkání v sokolovském Městském domě kultury ve čtvrtek 8. listopadu se zúčastnili mentoři a asistenti ze tří krajů – Karlovarského, Ústeckého a Plzeňského.

Kromě řady témat se vzpomnělo i na okolnosti, které vzniku celého projektu předcházely.

„Udělat komplexní program, tzn. na oblast sociálně vyloučených lokalit. Nám se to tenkrát opravdu podařilo - hned první projekt, a to byl Asistent prevence kriminality. Jsme rádi, že jsme to tenkrát dostali za úkol. Dnes jen ty úspěchy, jak se říká, sbíráme. Projekt má také, mimo bezpečnostní rozměr, vzdělávací, zaměstnanecký a povýšení lidí, kteří jsou na pozicích, aby získávali vzděláním a aby se posunuli dál. Ke každému dni působí 500 Asistentů prevence kriminality, jak z našich dotací, z úřadu práce, z evropských fondů a z dalších. Takže už je to opravdu, dá se říci, velká bezpečnostní jednotka v uvozovkách, která má z jedné strany výhodu, že má pouze tu komunikaci a řešení sporů. Určitě nechceme, aby v budoucnosti získávali nějaká další oprávnění, protože to není potřeba,“ popsal dr. Tomáš Koníček z Odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra.

Setkání zahájila starostka Sokolova Renata Oulehlová, mezi vystupujícími byl i další zástupce Odboru prevence kriminality Michal Barbořík, náměstek hejtmanky Petr Kubis i zástupkyně Úřadu práce Blanka Jeníková. 

„Prioritně bylo cílem konference nejen samotná oslava, připomenutí si, že projekt zanedlouho bude mít opravdu desetiletou tradici v celé České republice, ale bylo to také trošičku shrnutí, zhodnocení projektu ve městech, kde se opravdu již delší dobu projekt realizuje. Ve většině jsme zde mohli slyšet chválu na projekt, ale samozřejmě máme i města, kde se třeba něco nevede, něco se nepovedlo a navrhují se nějaká jiná zlepšení. Takže taková ta výměna dobré praxe zde proběhla, i zodpovězení určitých otázek, se kterými se my tady třeba nepotýkáme, ale v jiných městech, kde projekt je realizovaný, se s problémy potýkají,“ přiblížila konferenci Hana Procházková, vedoucí oddělení prevence kriminality Městské policie Sokolov.

V Karlovarském kraji hodnotí projekt i Policie ČR jako potřebný.

„S odstupem deseti let působení tohoto institutu policie vnímá Asistenty prevence kriminality jako velký přínos pro oblast veřejného pořádku, pro oblast lepšího pocitu bezpečí lidí ve městech a pro lepší implementace a získávání určitých informací ze sociálně vyloučených lokalit,“ uvedl krajský ředitel Policie Petr Macháček.

Své příspěvky také přednesli jednotliví zástupci zúčastněných zástupců Asistentů prevence kriminality. 

„Poslouchala jsem zde velmi pečlivě všechny řečníky. Jeden mě zaujal, protože viděl a vidí trošičku dopředu. Možná, že nadhodil i to, že Asistenti prevence kriminality jednou budou součástí i tzv. Preventistů domovníků. Tzn., že i zasáhnou např. lokality nebo prostory, do kterých momentálně teď asistenti nechodí. Myslím si, že nastavení součinnosti projektu Asistent prevence kriminality a Preventista domovník je asi dobrá cesta a možná, že pro příští roky bude jedinou cestou, která zase bude ku prospěchu,“ předpověděla Procházková.

Důležitou součástí celého projektu je podpora nejen města a kraje, ale i dalších veřejných institucí. Všem pořadatelé během dne poděkovali a vyslovili naději, že se projekt bude nadále rozvíjet. A protože nejen komunikace je základem prevence, ale také hudba, která dokáže mezi lidmi bořit bariéry, došlo na kulturní vystoupení. K hudebně nadaným sokolovským preventistům se dokonce i neplánovaně připojil jejich kolega z Děčína. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář