Sokolov: Na Dni horníků padl rekord, ukázala se Armáda i menšiny (TV Západ)

0

sokolov, den horníků, den shybu, pull-up, armáda čr, menšiny, folklór, jídlo, kubis, picka, driessen, sedláček, bohemia, kareš, strolená, strongman, parašutista, vrtulník


Den horníků v Sokolově, který se uskutečnil v sobotu 9. září, se kromě oslavy hornictví prezentoval řadou doprovodných akcí. Jednou z viditelných částí je už dnes tradiční Den národnostních menšin, při kterém se představuje hudba, kuchyně i tradice národů, které v regionu žijí.

„Den národnostních menšin se k této pouti připojil ještě v době, kdy jsem byl ředitelem Městského domu kultury v Sokolově. S tehdejším vedením kraje jsme se shodli na tom, že bychom mohli obměnit ta místa, kde se Dny s národnostními menšinami konají. Na zkoušku jsme je zapojili do Hornické pouti v Sokolově. Tuším, že už sedmým, osmým rokem zůstávají právě tady na Starém náměstí. Nám se oslavy a jejich vystoupení strašně moc líbí v Sokolově. Zároveň se líbí krajánkům tady u nás na naší Hornické pouti. Také to místo, které bylo zvoleno, taková ta proluka mezi Starým náměstím a klášterním kostelem sv. Antonína Paduánského, se nakonec ukázalo jako velice dobré místo. Návštěvnost, jak vidíte, je tady velice vysoká. Nedílnou součástí jsou samozřejmě také představování zvyků, kromě hudby a také ochutnávek jídla. Těším se, že u každého stánku – už jsem se zastavil u vietnamského a u ruského, a ochutnávat budu i dál. Vaří náramně a jsou to speciality, které nemáte jindy šanci poznat,“ vysvětlil starosta Sokolova Jan Picka.

Směsice vůní se stánek od stánků lišila a kromě pravého maďarského guláše nebo vietnamských specialit, mohli lidé ochutnat i skvělé slovenské halušky. Hudební vystoupení si užili nejen dospělí, ale i děti. Návštěvníky pozdravil i zástupce kraje.

„Já jen doplním pana starostu. Dovolte mi, abych vás pozdravil jménem paní hejtmanky a celého vedení Karlovarského kraje. Jsem hrozně rád, že tato akce se koná právě v Sokolově. Řešíme tu své problémy, nicméně celou dobu říkáme, že není rozhodující barva pleti nebo jakou řečí, kdo mluví, ale jak se chová a jakým je přínosem pro naše město. Takže si užijte dnešní den. Myslím si, že je na co koukat a ať se vám tu dnes líbí,“ připojil náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Hlavní tíha organizace Dne horníků ležela na týmu Městského domu kultury v Sokolově.

„Pak musím poděkovat Lukáši Šnoblovi, který uspořádal basketbalový turnaj. Samozřejmě i Fitness Ural za Strongmanna a klukům z Workoutu Sokolov – Marek Sladký, Venca Šimek a Vláďa Vlček, za Světový den shybu. Za ten patří velké díky. Ještě tady máme v Sokolově mistryni světa ve Street Workoutu Melanie Driessen, což si velmi považuji, protože jsme opravdu sportovní akce ke Dni horníků, jak bych řekl, nacpali doopravdy peckami,“ pochválil realizační tým ředitel MDK Sokolov Ladislav Sedláček.

„Ahoj do Sokolova! Doufám, že je vše v pořádku. A chci vás tady vidět příští rok na Světovém dni shybu,“ vyzvala prostřednictvím naší kamery všechny Melanie Driessen.

Po loňském celosvětovém prvenství České republiky se letos v Sokolově opět dobře připravili a neponechali nic náhodě. Kromě řady místních borců se akce zúčastnil i přeborník Jan Kareš z Prahy. Ten překonal svůj dosavadní rekord v počtu shybů za hodinu, který dosud činil 979. Na sokolovské Bohemii prolomil tisícovou hranici o 33 shybů a prozradil nám, jak se k výkonu propracoval.

„Já se připravuji opravdu dlouho – od nějakých 15 let. Teď se ze mě stal businessmann. Shyby mám jako motivaci pro lidi. O rekordy mi vlastně ani nejde. Důvod, proč jsem tady, je ten, že to tady jdu podpořit. Říkal jsem si, že zase třeba někoho tady motivuji, někomu pomůžu a s někým si podám ruku. Tak to je přesně to, proč to dělám. Jestli dám nějaký rekord nebo nedám, je mi jedno. Rekordů už mám tolik, že je to šumák. Mám takovou teorii, že základ je hlavně spánek, jídlo a klidná hlava. Takže doplňky a ani nic takového neužívám. Maximálně nějaký protein. Tady jsem měl nějakou fíkovou tyčinku, ale tu jsem ani nepotřeboval. Ta zásoba na tu hodinu, není potřeba nic jíst jako - to je v klidu. Samozřejmě mi denně chodí otázky, jak mám udělat 30 shybů, 20 shybů, prostě nějaký počet – to je jedno. Každému říkám, udělej jeden shyb a udělej to úplně stejně, jako když jsi začínal chodit. Udělal jsi jeden krok, než jsi začal běhat. Shybuj, shybuj, shybuj a až jich uděláš 30 tisíc, tak přijď za mnou a uděláme si trénink. Nevěřím na žádné plány. Věřím na to, že soustavná práce donutí tělo, že člověk zesílí. Je to všechno v hlavě. V životě mě nenapadlo, před nějakými deseti lety, že takový den vlastně někdy bude. Samozřejmě jsem nadšený, že tolik lidí při tom shybu je se mnou, že nejsem jenom já blázen. Hlavně doufám, že k nějakému takovému dni bude konečně někdo, kdo mě překoná, kdo bude z Čech a bude lepší než já a my třeba  budeme spolu. To by byl můj sen. Zároveň si říkám, že bych možná už měl dělat raději ten business, že jsem starý už,“ popsal své pocity vzápětí po dokončení výkonu Jan Kareš.

Domácí „barvy“ hájila například Lenka Strolená. Ta během šesti hodin nasázela 1543 shybů a nechala za sebou i mnoho borců. Celkem se v Sokolově zapojilo do shybování 47 můžu a také 7 žen a dívek. Vybralo se také 2600 korun na výživu pro vodícího psa Eltona paní Lenky Procházkové.

Na Novém náměstí probíhala také soutěž siláků Strongman. Zde si přihlášení siláci mohli vyzkoušet soutěž Miner's rock, která spočívá v přemístění hornických kamenů různých vah na podstavec. Pro závodníky byla také vytvořena speciální těžká závaží, upomínající na hornickou tradici ve městě.

Celý den Horníků měl i kulturní program, hrála se dechovka, rock i folk. Pro děti byla řada atrakcí. Představili se také hasiči a Policie ČR. Velký zájem vyvolaly také ukázky Armády ČR.

„My jsme přemýšleli o tom, jak poděkovat naší armádě, jak jí říci to, co možná neslýchá až příliš často, že si ji vážíme a jsme rádi, že máme českou armádu, která nás chrání a která za nás bojuje i v místech, která si neumíme ani představit. Přemýšleli jsme o tom, jak to co nejlépe udělat a napadl nás právě Den horníků. Je to z několika důvodů. Prvním důvodem je, že je to akce, kdy se městem prochází zhruba 40 a 50 tisíc lidí, pokud počítáme i závěrečnou účast na ohňostroji. Za druhé, je to významná akce, tzn., že všechny oslavy, které k armádě patří - poděkování veteránům, apod. jsou určitě na správném místě. Nezapomenutelnou součástí je také to, že armáda nám naopak pomůže ty naše oslavy zpestřit,“ myslí si starosta Jan Picka.

„Jsou tady vojáci ze čtvrté brigády z Žatce a pak z výsadkového praporu z Chrudimi. Výsadková záchranná služba tady pak prováděla seskoky a ukázala vrtulník. Samozřejmě mohou vidět ukázku bojové techniky jak novodobé, tak historické. Máme tady ukázku i vyprošťovací techniky,“ dodal Sedláček.

Tři parašutisté předvedli seskok, který sledovaly stovky lidí. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář