Region, Sokolov: Pobočka policejní školy zahájila provoz (TV Západ)

0

karlovarský kraj, sokolov, policejní škola, zahájení, isšte sokolov, mračková vildumetzová, jiří zlámal, petr macháček, eva tichá, markéta pancová, internát, suas, ubytování


Vyšší policejní a střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze má nově otevřenou pobočku v Karlovarském kraji. A to konkrétně v sokolovské Integrované střední škole technické a ekonomické. Do prvního ročníku čtyřletého maturitního oboru Bezpečnostně právní činnost nastoupilo 26 žáků.

Slavnostní přijetí proběhlo ve čtvrtek 6. září.

„Karlovarský kraj se snažil o to, aby zde byla střední vojenská škola, to se bohužel, i když jsme měli podepsané memorandum s panem ministrem Stropnickým, a protože došlo k obměně na Ministerstvu obrany, nepovedlo. K tomu už bych se nevracela. Ale protože jsme měli vše připravené, měli jsme připravené kompletně prostory, tak mě napadlo se podívat na stránky střední a vyšší policejní školy v Praze, kolik uchazečů nebylo přijato, tedy, kteří uchazeči udělali přijímací zkoušky, ale nebyli přijati pro velký počet uchazečů, a zjistila jsem obrovské číslo, asi 330 zájemců. Takže jsem oslovila pana ministra vnitra, pana Metnara, zda by neuvažovali v rámci odvolání, že by tito studenti mohli studovat zde, na Integrované střední škole, že by to byla pobočka této střední policejní školy,“ vysvětlila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Návrh se setkal s odezvou a nastaly urychlené přípravy. Perspektiva školy je zatím jistá.

„My máme s Ministerstvem vnitra podepsanou dohodu, která nám garantuje čtyřletou výpovědní lhůtu – garantuje nám, že zde budou moci studenti 4 roky studovat a že v příštím roce se už otevřou ročníky dva. Přeji studentům, aby se jim zde líbilo a dosahovali výborných studijních výsledků. Jak jste viděli, když jsem se s nimi vítala, tak pár jich je pouze z Karlovarského kraje, a jsou zde dokonce až z Olomouckého kraje – jeden student či studentka. Moc bych si přála, aby všichni tito studenti našli pracovní uplatnění v našem kraji a aby zde zůstali,“ dodala hejtmanka.

Škola sice byla připravena, ale bylo nutné během čtyř měsíců zrekonstruovat prostory internátu.

„Na začátku jsme z toho byli trošku vystrašení, protože termín zřízení byl velmi krátký vzhledem k tomu, že nám do toho zasáhli školní prázdniny. Na druhou stranu, námět paní hejtmanky musím ocenit, protože otevřel další perspektivu rozvoje naší školy. Myslím si, že to vychází, co se týká rozložení genderového  - půl na půl. Až absolvují studium, tak mají maturitu, která jim platí všude, i v civilu. Tzn., že pak je to na jejich rozhodnutí. Samozřejmě se snažíme, aby měli ulehčený případný nástup k policii, kde by pro nás bylo velmi žádoucí, aby nakonec skončili,“ uvedl ředitel Policejní školy plukovník Jiří Zlámal. 

Školu samozřejmě vítají i policisté z regionu.

„Toto oborové zaměření Bezpečnostně právní činnost je víceméně školou, která se přímo spojuje s výkonem budoucím v určitém bezpečnostním sboru. Nemusí to být jen Policie ČR. Já bych ale byl určitě rád, aby byla Policie ČR cílová stanice všech studentů, kteří zde budou školu absolvovat,“ přál si během setkání plukovník Petr Macháček, ředitel Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje.

Každému studentovi osobně popřáli zástupci kraje i města a předali jim drobné dárky. Pak se šlo na prohlídku internátu, který se nachází v jednom z vyšších pater vedlejší budovy patřící Sokolovské uhelné. Pokoje jsou dvoulůžkové a každý má své sociální zázemí. „Měkkou“ část vybavení dodala škola, nábytek a další zařízení pak majitel budovy. Osloveným studentům se internát líbí.

„Mně se zde zabydluje dobře, líbí se mi to tady moc, akorát by to chtělo ještě nějaké poličky, je to takové moc prázdné, ale jinak to strašně moc hezky udělali, i tu koupelnu a pokoje. Je to zde všechno moderní. Město se mi líbí, bydlím tady kousek – v Nejdku. Takže to zde trošku znám. Je to tady hezké a než to člověk všechno projde, tak máme zábavu na dlouho,“ popsala studentka z Nejdku Eva Tichá.

„Chceme zde chodit i do „fitka,“ a různě, i na procházky a vše tady poznat,“ dodala její spolubydlící ze stejného města Markéta Pancová.

Ubytování vyjde měsíčně na 1600 korun. Zároveň mají zajištěné celodenní stravování v ceně 75 korun. Všichni studenti budou nosit do školy stejnokroj.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář