Region: Rozpočet kraje počítá s 850 miliony na investice (TV Západ)

0

karlovarský kraj, rozpočet 2019, finance, mračková vildumetzová


Na tiskové konferenci po jednání Rady Karlovarského kraje byl představen návrh rozpočtu na rok 2019. Na investice by mělo jít okolo 850 milionů korun.

„Rozpočet jsme se snažili sestavit co nejzodpovědněji. Zodpovědní musíme být především v příjmové části, kolik finančních prostředků obdržíme především v daňových příjmech, kde vždy vycházíme z predikce daňových příjmů Ministerstva financí a jdeme vždy 4,5 procenta pod predikci. To znamená, že v letošním roce nebo v příštím roce předpokládáme, že obdržíme částku 2 miliardy 800 milionů korun. To je těch 4,5 procenta pod predikcí. Takže, pokud se vše bude naplňovat tak, jak říká Ministerstvo financí, částka bude vyšší a pak se promítne do přebytku hospodaření,“ popsala hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Spolu se zmíněnými daňovými příjmy počítá návrh s nedaňovými příjmy ve výši přes 92 milionů a přijatými transfery přes 3,6 miliardy, takže na příjmové stránce by mělo být zhruba 6,59 miliardy korun.

Na výdajové stránce se počítá se schodkem 222 milionů korun.

„V tom předešlém roce to byl schodek zhruba 500 milionů korun. Je to především z důvodu, že předfinancováváme projekty, které čerpáme z evropských fondů. Tzn., že tak jako v roce 2017, kde jsme měli rozpočet přebytkový v částce zhruba 900 milionů korun, tak i za rok 2018 očekáváme přebytek. Samozřejmě, když se rozpočet sestavuje, tak dostanu od jednotlivých radních a náměstků návrhy, protože každý má svoji kapitolu – svůj odbor a já s nimi procházím každou jednotlivou položku a chci ji vysvětlit. Takže, když jsem návrh rozpočtu dostala, tak byl schodek v provozní části zhruba 130 milionů korun. Jak vidíte, tak rozpočet, který se včera schválil, zatím pouze Radou Karlovarského kraje, je vyrovnaný. Děkuji všem našim kolegům. Mám hrozně velkou radost, že i v investiční části Karlovarský kraj předpokládá investice zhruba v objemu 850 milionů korun, kde jsou zahrnuty investice jak Karlovarského kraje, tak všech příspěvkových organizacích, které zřizuje,“ dodala hejtmanka.

Rozpočet zahrnuje například i 50 milionů korun na spolufinancování oprav Císařských lázní. Kompletní návrh rozpočtu najdete na oficiálních stránkách Karlovarského kraje v sekci Rozpočty Karlovarského kraje.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář