Region: Dvě výstavy s vojenskou tématikou poputují krajem (TV Západ)

0

region, cheb, výstava, vojenská tematika, kostel sv. kláry, karlovy vary, sokolov, jan círek, hydrometeorologická služba, geografická služba


Putovní tematická výstava s názvem 100 let vojenské geografie a hydrometeorologie zahájila první ze tří zastavení v Karlovarském kraji v úterý 13. srpna v Chebu. Zdejší kostel sv. Kláry bude až do středy hostit expozici, která vznikla u příležitosti výročí vzniku vojenské hydrometeorologie, která je v Dobrušce reprezentována Vojenským geografickým a hydrometeorologickým úřadem.

„Má to samozřejmě souvislost se vznikem samostatné republiky, kdy vyvstaly požadavky na to, aby složky bojové podpory, kterými je hydrometeorologická i geografická služba, byly okamžitě po vzniku státu založeny. Na jednotlivých panelech samozřejmě nevidíte všechny detaily úkolů a činností, kterými se hydrometeorologická služba v armádě zaobírá, které plní. Je to opravdu výběr, řekněme střípků z celé plejády činností. Samotné detaily můžete potom načíst přes interaktivní QR kódy této výstavy na webových stránkách, kde každý QR kód má svůj odkaz, a můžete se dozvědět něco detailněji o naší historii,“ popsal armádní specialista plukovník Jan Círek.

Na panelech jsou zobrazeny různé aspekty organizace a jejího zařazení v rámci vojenského zpravodajství, ale i témata vzdělávání v této oblasti. 

„To, jakým způsobem působíme již 20 let v rámci NATO, je také zobrazeno na některých z těchto panelů včetně naší účasti v zahraničních operacích, ale i ve velitelských službách NATO,“ dodal Círek. 

Obrazově i informačně mimořádně bohatá výstava se 23. srpna představí v Krajské knihovně v Karlových Varech a poté 3. září v Městském domě kultury. Spolu s ní se v Sokolově zahájí také další vojenská výstava s názvem „Ten druhý život“. Popisuje život profesionálních vojáků, jejich profesi, která není zaměstnáním, ale povoláním do služby. I tato výstava se postupně přesune do Chebu a Sokolova. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář