Kraslice: Jarmark nabídl trhy, muziku, historii i výstavu známek (TV Západ)

0

kraslice, jarmark, 2017, program, filatelie, kotilínek, drahšperk, benetková, kasl, trhy, horalka


Letní jarmark v Kraslicích patří dlouhé roky k největším akcím ve městě a nejinak tomu bylo i letos. Počasí v sobotu 26. srpna přálo a centrum města od rána žilo překypovalo životem.

„Slavnost se tu koná od roku 1970, což je docela unikum, protože za celou tu řadu let se nestalo, aby jarmark nebyl. Takže je to asi nejdelší tradice v pořádání jarmarku nepřetržitě rok co rok. Byly doby, kdy jarmark byl natolik rozsáhlý, že stánky jste našel i v několika přilehlých ulicích. Doprava byla odkloněna ze středu města a řada atrakcí se nacházela i při té Hlavní třídě, kde byla spousta stánků. Podél stánků jste tak pozvolna došel až k nějakým pouťovým atrakcím. Takže ty jarmarky byly daleko rozsáhlejší, byly spojeny třeba s některými doplňkovými kulturními akcemi, jako byla např. předvečerní módní přehlídka, atd. Bylo by možná skvělé zase zkusit na takovou tradici navázat a pokračovat v tom, co už tady kdysi bylo. Oživit to a ten jarmark jakýmsi způsobem zase zatraktivnit,“ uvedl starosta Kraslic Roman Kotilínek.

Na letošní rok připadá i jedno historické výročí.

„Je to právě 605 let - roku 1412 koncem srpna prý byla dobyta zdejší kraslická tvrz na zámeckém vrchu. Právě k této příležitosti si soubor historického šermu Drahšperk připravil scénku o dopadení zdejšího lapky chebskými vojáky. Toto se zde bude ztvárňovat dokonce dvakrát. Takže, kdo to předtím nestihl, za pár okamžiků to bude moci shlédnout znovu. Při této příležitosti v polovině září bude zdejší informační centrum prodávat knížku Stanislava Meinla - právě o dobytí historické tvrze v Kraslicích,“ připomněla historické souvislosti moderátorka akce Marie Benetková.

Nejen hlučné souboje a říznou muziku mohli zažít návštěvníci jarmarku. Ale i tichý kout v útrobách Kulturního domu, kde se prezentovali členové kraslického Klubu filatelistů. 

„Je tu ukázka ze sbírky Spolkové republiky Německo, z námětové sbírky Ptáci, z námětové sbírky Erby. Je zde zmíněna královna Alžběta. Je zde i část námětové sbírky hudebních skladatelů a také několik pohlednic města Kraslic. Mimo jiné je tu i nejkrásnější známka roku za prakticky celou existenci České republiky. Takže jednotlivé vítězné známky z toho ročníku jsou ukázány,“ popsal za Klub filatelistů Karel Kasl.

Pro děti byla připravená jízda na ponících, aquazorbing a další atrakce. Na trzích se prodávaly lokální potraviny, ukázali se i řemeslníci. Zájemci si mohli nakoupit sukulenty i výpěstky se zahrad, ale i domácí pečivo a cukrovinky. Nechyběl Dechový orchestr Horalka i další kapely v průběhu večera. V Kraslicích se bude konat do konce roku ještě řada zajímavých akcí, například ukončení sezóny veteránských vozidel.

„Zveme veřejnost 28. září do Kraslic na podívanou, kdo má rád historická vozidla, automobily, motocykly, tak určitě si přijde na své,“ pozval veřejnost starosta Kotilínek.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář