Karlovy Vary: O budoucnosti budov keramické školy rozhodne statik (TV Západ)

0

karlovy vary, keramická škola, supskv, budova, posudek, statik, beton, jana vildumetzová, památková ochrana, studenti


Výběrové řízení na kompletní technický i statický průzkum všech budov Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech ukáže, co nakonec s budovami bude. Ve hře jsou opravy, ale i demolice. Podle prvotních zjištění má na špatném stavu památkově chráněných nemovitostí největší podíl šetření betonem při stavbě v roce 1924.

„My jsme požádali o pozastavení řízení. Ministerstvo kultury jsme požádali, aby vyjmulo Střední uměleckoprůmyslovou školu z památkově chráněných objektů, a to z důvodu, že ten stav je tam v současné chvíli havarijní. Musíme neustále zabezpečovat tento objekt a v budoucnosti se musíme rozhodnout, jestli stávající objekt opravíme. Případně, pokud dojde ke zbourání této budovy, vybudujeme novou. Ministerstvo kultury obdrželo podkladové materiály. K tomu se vyjádřili jednotliví účastníci řízení. My ale musíme ještě dát důležitý posudek, na který čekáme. Z tohoto důvodu jsme požádali, aby bylo řízení do doby, než bude posudek na stavebně-technický průzkum objektu hotov, pozastaveno. Poté až Ministerstvu kultury dáme posudek, tak v tuto chvíli by bylo rozhodnuto, jestli objekt Střední uměleckoprůmyslové školy, který je v havarijním stavu, bude vyjmut z památkově chráněných objektů,“ vysvětlila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Vyjmutí by kraji pomohlo uvolnit ruce v případných opravách budov, které by vyšly levněji. Dosavadní hrubé odhady totiž hovoří o 350 milionech korun. Škola přitom funguje i nadále. Pouze se studenti přesunuli do jiných učeben. Škola v novém školním roce plánuje přijmout okolo pěti desítek nových žáků.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář