Karlovy Vary: Nemocnice uspoří 85 milionů na energiích (TV Západ)

0

karlovy vary, čez esco, projekt epc, energie, investice, kkn, nemocnice, kamil čermák, jan bureš, david bracháček


Jako první zařízení v Karlovarském kraji se Karlovarská krajská nemocnice zapojí do projektu EPC. Vyplývá tak z uzavřené smlouvy s firmou EVČ, dceřinou společností ČEZ, s jejímž obsahem seznámili zástupci všech zúčastněných stran média.

Investice vyšplhají na 65 milionů korun. Společnost ČEZ ESCO postaví v areálu nemocnice teplovodní kotelnu. Ta bude doplněna o moderní kogenerační jednotku o výkonu 400 kW, jež bude vyrábět jak elektřinu, tak teplo.

Energy Performance Contracting nebo česky kontrakt s garantovanou úsporou znamená, že v případě velké karlovarské nemocnice, nemusí nemocnice investovat kapitálové prostředky na počátku, ale veškeré investice, jsou to mnohdy miliony nebo desítky milionů, se poté financují z úspory, ke které dochází právě pozitivním následkem tohoto programu. Jednoznačně to musíme garantovat, kdyby k tomu nedošlo, tak to břímě neseme my, nikoliv klient, v tomto případě nemocnice. Tzn., že právě pro objekty ve vlastnictví, ať už státu, regionů nebo měst, je to výhodný program na to, že nemusí investovat, přesto má úsporu a tu poté garantuje právě poskytovatel,“ vysvětlil generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

„Karlovarská nemocnice se dlouhodobě potýká s finančními problémy. Jednou z hlavních cest, kterou jsme se pustili, jsou také úspory, ať už jde o úspory v nákupech, tak samozřejmě jsou důležité i úspory v energiích. Nicméně nemocnice nemá peníze na to, aby zainvestovala tak masivní opatření na úsporu energií, jaké jsou tam v tuto chvíli realizovány nebo budou, proto se pustila projektem EPC a těch 85 milionů během 10 let se bohatě nemocnici vyplatí. Navíc, až projekt skončí, tak všechna opatření, která tam soukromý investor udělá, nemocnici také zůstanou,“ popsal krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš.

Nemocnice během zavádění systému získá detailní přehled o energetickém fungování celého areálu a možnost jej optimálně nastavovat. 

„ČEZ (ESCO) nabídl ve spolupráci s jejich bankou i financování, tzn., že my opravdu do toho na začátku nemusíme dát ani korunu. Za druhé je to náš cíl - opravdu zabezpečit a zmodernizovat právě ten provozní provoz, který ani pacienti ani občané nevidí, a my bychom byli rádi, aby to tak i zůstalo,“ doplnil obchodně provozní ředitel Karlovarské krajské nemocnice David Bracháček.

Energetická modernizace a instalace nových řešení proběhnou během letošního a příštího roku. Snahou bude co nejméně narušit běžný chod nemocnice. Investor garantuje, že klienti nemocnice nebudou těmito pracemi nijak negativně dotčeni.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář