Karlovy Vary: Mezinárodní filmový festival ocení oscarového režiséra Barryho Levinsona

0

karlovy vary, film, festival, ocenění, režisér, producent, barry levinson, oscar, globus, křišťal, titul, tvůrce, scénarista, nominace


Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme na letošním karlovarském festivalu, scenárista, producent a režisér Barry Levinson, držitel Oscara za film Rain Man.

Karlovarský festival pokračuje v tradici oceňování zásadních osobností světové kinematografie, jako jsou např. režiséři William Friedkin, Jerry Schatzberg nebo Ken Loach či scenárista Paul Laverty. Držitel Oscara za režii a pěti dalších oscarových nominací Barry Levinson ve své autorské i režijní tvorbě mimořádným způsobem kombinuje osobní příběhy s často satirickým pohledem na společnost a jeho filmy zásadním způsobem ovlivnily řadu mladých filmařů.

Barry Levinson se prosadil jako scenárista úspěšných televizních pořadů, společně s tehdejší ženou, Valerií Curtinovou, pak napsali pro Normana Jewisona scénář k soudnímu dramatu …a spravedlnost pro všechny (…and justice for all, 1979), který jim vynesl nominaci na Oscara. Režijně debutoval hořkou komedií Bistro (Diner,1982), za jejíž scénář si odnesl druhou oscarovou nominaci. Na hudbě k filmu se podílel Ivan Král, český muzikant usazený v USA.

Následující tituly jako Přirozený talent (The Natural, 1984) s Robertem Redfordem, Konkurenti (Tin Men, 1987) s Richardem Dreyfussem a Danny DeVitem nebo Dobré ráno, Vietname (Good Morning, Vietnam, 1987) s Robinem Williamsem potvrdily jeho pověst jako kritikou i publikem respektovaného tvůrce.

V letošním roce se naplňuje 30 let od vzniku legendárního snímku Rain Man (1988), oceněného čtyřmi Oscary, včetně Oscara za nejlepší režii pro Barryho Levinsona, a řadou dalších cen, například Zlatým medvědem z Berlinale nebo Donatellovým Davidem. Pod Levinsonovým vedením zde podal jeden ze svých životních hereckých výkonů Dustin Hoffman, na hvězdnou platformu pak film vysadil mladého Toma Cruise, jehož filmovou partnerkou zde byla herečka Valeria Golino. Také následující drama Avalon (1991) bylo oceněno oscarovou nominací pro Barryho Levinsona – tentokrát v kategorii nejlepší scénář. Na motivy životního příběhu gangsterského bosse vzniklo kriminální drama Bugsy (1991) s Warrenem Beattym v titulní roli, které Barrymu Levinsonovi přineslo další dvě oscarové nominace – za režii a jako producentovi za nejlepší film.

Dvacáté výročí od premiéry pak slaví i další Levinsonův snímek Vrtěti psem (Wag the Dog), mystifikační podobenství o zákulisí politiky, v němž pokračuje ve spolupráci s Dustinem Hoffmanem, který byl za svůj výkon nominován na Oscara. Za film získal Barry Levinson Stříbrného medvěda - Zvláštní cenu poroty na Berlinale 1998.

Podobně jako s Hoffmanem, s nímž natočil ještě například drama Spáči (Sleepers, 1996) nebo scii-fi Koule (Sphere,1998), se opakovaně vrací ke spolupráci s dalšími hollywoodskými hvězdami jako Robert De Niro (Vrtěti psem, Co se vlastně stalo - What just Happened, 2008) nebo Robin Williams Hračky (Toys,1992), Man of the Year (2006).

Pod většinou svých filmů je Barry Levinson rovněž podepsán jako producent, producentsky zaštítil i řadu ambiciózních projektů jiných režisérů jako bylo například krimidrama Mikea Newella Krycí jméno Donnie Brasco (Donnie Brasco, 1997) nebo romantické drama Neila LaButea Posedlost (Possesion,2002).

Barry Levinson představí na MFF KV svůj nejnovější režisérský počin, drama Paterno z produkce HBO a uvede i oba zmíněné snímky – Rain Mana a nadčasovou politickou satiru Vrtěti psem.


Zdroj: kviff



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář