Karlovy Vary: Dvě pracovní skupiny řeší osud Císařských Lázní (TV Západ)

0

karlovy vary, císařské lázně, vojtěch franta, památková ochrana, kso, opravy, pracovní skupiny, finance, koncertní sál, národní památka


Do konce března musí karlovarský kraj připravit jasnou koncepci využití Císařských Lázní po plánované komplexní rekonstrukci. Ministerstvo kultury tím podmiňuje poskytnutí dotace 250 milionů korun.

„Takže se to snažíme naformulovat co nejrychleji, ale zároveň nechceme jít tou špatnou cestou. Vždy máte tu snadnou cestu, která bude na konci možná méně kvalitní a možná vícenákladově v mandatorních výdajích. Tzn., že to ročně bude stát více peněz. Pak máte tu složitější cestu, kterou se chceme vydat také. Jdeme dvěma liniemi. Jednu si připravujeme jako naši rezervní cestu. Druhá je, že chceme oslovit trh a zjistit, zda jsou zájemci, kteří by tam provozovali nějaké zážitkové lázně, příp. nějakou kliniku,“ uvedl uvolněný krajský zastupitel pro lázeňství Vojtěch Franta.

Rezervní plán počítá s tím, že by prostory využily příspěvkové organizace kraje. To by ale na hospodaření vzniklé společnosti mělo negativní vliv.

„Zároveň do toho neustále vstupuje požadavek Karlových Varů, že finance, které mají alokovány na spoluúčast na Císařských lázních, budou podmiňovat vstupem KSO – Karlovarského symfonického orchestru do Císařských lázní,“ připomněl Franta. 

Symfonikům jde také o velikost sálu, to ale naráží na předchozí kategorické vyjádření památkářů.

„Ten jejich hlavní požadavek byl, že tam musí být více než 450 židlí. V té chvíli vstoupili do nosných částí objektu, který je chráněn na nejvyšší památkové úrovni. Tzn., že památkáři tenhle přístup zatrhli. Takže KSO buď sleví ze svých požadavků a potom je jejich vstup možný anebo je to prostě neproveditelné,“ naznačil zastupitel.

Tuto složitou situaci řeší dvě pracovní skupiny, jedna projektová a druhá koncepční.

„My máme odbor řízení projektu, který spadá pod paní hejtmanku, a ty jedou tu pragmatickou linii. To je, že musí vyřídit všechny náležitosti dotačního titulu, musí zjistit, jaká jsou rizika pokračování ve stávající projektové dokumentaci a hlavně ve výběru dodavatele stavby, protože tam jsme, zdá se, na dvou cestách. Buď se zruší nebo se v něm bude pokračovat. Z obou variant vyplývají určitá rizika. To je tedy ten projekční tým, který řeší tyto pragmatické otázky. Druhý tým je koncepční. Tam se bavíme o vstupu KSO do Císařských lázní, o vstupu příp. dalšího uživatele Císařských lázní, který by mohl přinést tu kliniku či zážitkové balneo nebo lázně. A samozřejmě potom se budeme bavit o tom, jakým způsobem budeme řešit provozy, které zůstanou pod Karlovarským krajem,“ dodal Franta.

Na financování oprav národní kulturní památky Císařské lázně by ke státní dotaci měl kraj přidat 200 milionů korun. Dalších 100 milionů přislíbilo město Karlovy Vary. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář