Karlovarský kraj začal distribuovat Seniorskou obálku

0

karlovarský kraj, senior, obálka, krize, situace, záchranáři, policisté, pomoc


Karlovarský kraj se připojil k projektu „Seniorská obálka,“ který má pomoci osamělým starším lidem v krizové situaci. V obálce budou mít senioři připraveny veškeré údaje, které v případě potřeby mohou využít záchranáři i policisté, bude-li člověk ohrožen na zdraví či životě. Kraj zabezpečí distribuci obálky v regionu, bližší informace zjistí zájemci prostřednictvím sociálního odboru městské části, města a obecního úřadu v místě, kde bydlí. Obálka je ke stažení i na Bezpečnostním portálu Karlovar

Projekt vznikl v Jihomoravském kraji a má v případě potřeby usnadnit složkám Integrovaného záchranného systému poskytnutí pomoci chronicky nemocným lidem vyššího věku, u kterých dojde k náhlému zhoršení zdravotního stavu.

„Při záchraně lidského života mnohdy rozhoduje každá sekunda a rozhodně tomu nepomáhá namáhavé a zdlouhavé zjišťování zdravotního stavu pacienta. Proto jsem rád, že Karlovarský kraj začal distribuovat Seniorskou obálku, která obsahuje všechny potřebné a nezbytné informace, jež by záchranáři museli zdlouhavě zjišťovat,“ okomentoval náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis. 

Obálka v podobě karty má výraznou reflexní červenou barvu a obsahuje tiskopis s  údaji, které starší člověk v tísni nemůže či nedokáže sdělit. Karta umístěná na viditelném místě v bytě seniora tak může ušetřit cenné minuty, jež by například záchranáři ztratili zjišťováním základních informací. 

Projekt je celostátní a postupně se počítá s jeho rozšířením do všech regionů.

„Veškeré informace o tomto projektu a jeho realizaci v regionu najdou zájemci na internetových stránkách, mimo jiné na Bezpečnostním portálu Karlovarského kraje. Přímo z webu je také možné si rovnou Seniorskou obálku, tedy formulář, vytisknout,“ dodal Petr Kubis. 

V současnosti už se projekt uskutečňuje kromě Karlovarského také v Jihomoravském, Jihočeském a Královéhradeckém kraji.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář