Habartov: Školka Duhová navýšila kapacitu o 16 dětí (TV Západ)

0

habartov, mš duhová, novostavba, petr janura, dotace, mas sokolovsko, eva dvořáková, kapacita


Několikaletá snaha o nové prostory pro mateřskou školu v Habartově se minulý týden naplnila. Ve čtvrtek 30. srpna došlo k otevření zbrusu nově postaveného pavilonu.

„Poté, co došlo k myšlence, že bychom rozšířili naše kapacity v rámci mateřského školství, tak jsme jednoznačně byli pro v rámci zastupitelů zdemolovat budovu, ne ji rekonstruovat, a vystavit budovu novou. Co nás k tomu vedlo, je samozřejmě to, že se nám podařilo v uplynulých letech posílit pracovní místa u nás v Habartově a na základě toho si troufnu říci, že byla i drobná poptávka na to, kam umisťovat děti, aby mohli rodiče pohodlně pracovat. Tím, že jsme navýšili kapacitu o 16 dětí, tak jsme tím v podstatě podpořili i nárůst pro lidi, kteří k nám dojíždějí do práce,“ uvedl starosta Habartova Petr Janura.

Na zahájení akce se představily děti z vyšších ročníků. Do školky přijímají i dvouleté děti. Vzhledem ke sníženému počtu mohou zajistit i péči o děti s podpůrnými opatřeními.

„Celá škola je stejně stará, akorát se před lety, jak ubývaly děti, zrekonstruovaly tři třídy včetně spojovacích chodeb. Tato třída byla odstavena, protože nebyla v provozu. Tím pádem jí nebylo nutné ji rekonstruovat. Ale samozřejmě, když se budova temperuje, tak kolikrát navýší potřeby než škola, kde normálně funguje provoz, a samozřejmě chátrá. Dům, který nežije, tak prostě je. Takže jsme doufali, že se nám naše plány povedou a je to dobře,“ doplnila ředitelka Mateřské školy Eva Dvořáková. 

„Projekt stál celkově 10 milionů korun. Přičemž jsme úspěšně získali dotaci 5,7 milionu korun v rámci IROPu. Program byl vyhlášen přes MAS Sokolovsko, zbytek jsme dofinancovávali my jako zřizovatel. Jedna z podmínek dotace byla, že budova musí být postavena do května roku 2018, přičemž zahájení jak demolice, tak výstavby nové budovy, bylo v říjnu 2017, takže přes zimní období, troufnu si říci v těchto krátkých měsících,“ prozradil Janura.

Nový objekt je zastřešen sedlovou střechou a je bezbariérový. Vytápění je zajištěno podlahovým topením, větrá se přirozeně i vzduchotechnikou s rekuperací tepla. Školka navýšila kapacitu z 84 na 100 dětí a stále přijímá nové žádosti.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář