Cheb: V Mlýnské ulici a okolí by mohla vzniknout zástavba (TV Západ)

0

cheb, mlýnská ulice, výstavba, svobodná škola, michal pospíšil, územní studie, urbanismus


Hledání možností výstavby v centru města Chebu stálo za snahou o využití části nezastavěného pozemku v Mlýnské ulici. Ta se nachází v sousedství hradu a mohlo by zde vyrůst několik rodinných domů.

„Územní studie, kterou bychom chtěli nechat zpracovat, by nám měla dát odpověď na to, jestli je možná nějaká případná zástavba na místě, kde kdysi zástavba byla. Je to ulice Mlýnská, Jánské náměstí, Křížovnická ulice. V podstatě je to prostor, kde se dnes nachází Svobodná škola a protilehlá stráň, která je přímo pod hradem a hraničí s ulicí Hradební, která probíhá od mostu směrem do ulice Mlýnské,“ vymezil zvažované území místostarosta Chebu Michal Pospíšil.

Charakter zástavby by měl navazovat na dřívější podobu místa.

„Podobné domky, jako dnes máme zachované v ulici Dobrovského, tzn. ty tři před mostem by mohly být právě tímto řešením. Původní zástavba takto zhruba nějak vypadala. Byly by to jednopatrové rodinné domky, podle mého odhadu 4+1 s kouskem pozemku a možností pro parkování. Zástavba by dopracovala prostor tak, jako to tam bývávalo kdysi,“ potvrdil místostarosta.

Projekt počítá s využitím celého prostoru, a je proto pravděpodobné, že by v budoucnu musela padnout i přístavba Svobodné školy.

„Už při vzniku školního zařízení, které sloužilo jako rozšířený provoz 4. ZŠ v té době, došlo poměrně k volbě nešťastné formy, která nezapadá do kontextu starého jádra, byť tam byla stavební proluka. Myslím si, že celý prostor by se dal využít úplně jinak. Byly by tam třeba drobné domky, které by navazovaly na část na Jánském náměstí a v podstatě hmotově by toto opisovaly. Na druhé straně by potom byly ty samé na protilehlém svahu. Takže jeden z úkolů, očekávám, že výstup bude takový, by počítal s tím, že škola by měla zaniknout. Stavba by se měla zbourat a škola by se poté mohla přemístit do jiného objektu. Na základě hmotové studie by nastalo jednání s vedením Svobodné školy, zda by na to přistoupili a jaké by byly jejich představy, to dnes nevíme,“ naznačil Pospíšil.

Během července chce město najít zpracovatele studie a poté jednat s veřejností.

„Očekáváme, že v srpnu by měl být znám architekt urbanista, který by se tohoto úkolu zhostil. Budeme určitě výstup, a to již bude pro nové zastupitelstvo, konzultovat s veřejností. Budeme s ní o tom jednat. Na pracovních schůzkách bychom to určitě nejdříve projednali v úzkém kruhu, v Radě a poté s konceptem, eventuálně po úpravách, jsme schopni s tím dojít před veřejnost a projednat to. Pochopitelně, také bude v konceptu důležitým hráčem Svobodná škola, v případě, že by tam došlo k tomu, že by objekt měl být zbořen. Myslím si, že to také k tomu skoro spěje,“ dodal místostarosta.

V okolí hradu se nachází řada míst, které by postupně mohly být doplněny o parkovací místa nebo vybaveny mobiliářem pro posezení nebo hřiště pro děti. S intenzivní výstavbou se nepočítá. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář